Az amerikai szenátus elfogadta Joe Biden kiemelt gazdasági csomagját

2022-08-09T141746Z 322990301 RC2WSV94HGE7 RTRMADP 3 USA-CHINA-CH
2022.08.09. 17:00
Elfogadta az Amerikai Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza az adó- és költségvetési törvényt, ez pedig a demokraták számára jelentős belpolitikai győzelmet jelent a novemberben esedékes félidős választások előtt. A republikánusok mindent megtettek a gazdasági stabilizációs törvénycsomag elfogadása ellen, a lehető legszorosabb eredmény született, mivel 50–50 szavazat érkezett mellette és ellene, és ekkor érkezett a törvény támogatóit segítő sorsdöntő szavazat, amely Kamala Harris alelnök nevéhez fűződik. Az 51–50-es jóváhagyás eredményeképpen a szenátus után az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház is nemsokára szavazhat a törvényről.

Az Amerikai Egyesült Államok inflációcsökkentési törvényeként ismert klíma-, adó- és egészségügyi törvényjavaslatát óriási izgalmak közepette 51–50 arányban fogadta el az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza. A törvénytervezet mentén egymásnak feszült a demokrata és a republikánus oldal, így az eredmény a lehető legszorosabb lett. A képviselők szavazataival még 50–50-es döntetlenre állt a játszma, amikor színre lépett Kamala Harris alelnök, és a törvénytervezet elfogadására szavazott, ezzel rámérte a republikánusokra a végső csapást, hiszen a törvény 51–50-es arányban történő, végletekig kiélezett elfogadása számukra tényleg egy gyomrossal ér fel.

Kamala Harris alelnök szavazata a szenátusi szavazatok szempontjából döntőnek bizonyult, de a játszma még nem ért véget, hiszen az amerikai törvényhozás alsóházában, a képviselőházban ezután szavazhatnak a törvény elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha ott is csatát nyernek a törvénytervezet támogatói, akkor már csak az amerikai elnöknek, Joe Bidennek az aláírása kell ahhoz, hogy törvényként ratifikálják – írta a Financial Times.

Nyár elején a törvényhozók megszavazták az amerikai csipgyártás új támogatásáról szóló törvényjavaslatot, a texasi és New York-i halálos lövöldözéseket követően pedig megállapodtak a fegyverszabályozásról is.

A szenátus által most elfogadott, infláció csökkentéséről szóló törvénytervezet magában foglalja az Egyesült Államokban életbe léptetett, legjelentősebb, éghajlatváltozással kapcsolatos törvényeket, 369 milliárd dollárt szenteltek az éghajlatváltozással és a tiszta energiával kapcsolatos programoknak. Tartalmaz olyan intézkedéseket is, amelyek lehetővé teszik a kormány számára, hogy tárgyalásokat folytasson a vényköteles gyógyszerek árának csökkentéséről, a nagyvállalatok minimum 15 százalékos adójának kivetését, valamint új, egyszázalékos adót a részvények visszavásárlására.

Kyrsten Sinema arizonai szenátor és hat másik demokrata csatlakozott a republikánusokhoz, hogy az utolsó pillanatban megszavazzák azt a módosító indítványt, amely a javasolt minimális társasági adóból a magántőke számára kivételt hozna létre.

Üzleti csoportok és republikánusok hevesen ellenezték a 15 százalékos minimumadó kivetését, azzal érvelve, hogy az visszaszorítaná a befektetéseket és kárt okozna az amerikai exportőröknek.

Bár a legtöbb republikánus próbálkozás a törvényjavaslat módosítására kudarcot vallott, a képviselőknek sikerült elérniük, hogy a csomagból kikerüljön az inzulin 35 dolláros árplafonja. A felső határ továbbra is a Medicare-biztosítással rendelkező betegekre vonatkozik.

Joe Biden kijelentette, hogy ennek a törvényjavaslatnak a segítségével a kormány újra a dolgozó családok érdekében tevékenykedik. A vényköteles gyógyszereket, az egészségbiztosítást és a mindennapi energiaköltségeket emelte ki, hogy a törvény segítségével ezeken a területeken, valamint a költségvetési hiány csökkentésében eredményeket tudnak majd elérni.

Sok kompromisszumra volt szükség, a fontos dolgok elvégzése szinte mindig ezzel jár

– mondta Joe Biden.

Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője „a XXI. század egyik meghatározó jogalkotási bravúrjaként” üdvözölte a törvényjavaslatot.

A törvényjavaslatunk csökkenti az inflációt, csökkenti a költségeket, több millió jól fizető munkahelyet teremt, és az Egyesült Államok történetének legmerészebb klímacsomagja. Ez a törvényjavaslat elindítja a megfizethető tiszta energia korszakát Amerikában. Ez mindent megváltoztat, hiszen ez egy fordulópont, amelyre már régóta vártunk

– mondta Schumer a szenátusban.

A környezetvédelemért aggódók üdvözölték a törvényjavaslat elfogadását.

A Szenátus éppen klímatörténelmet írt. Ez az Egyesült Államok legjelentősebb lépése az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ez a törvényjavaslat nem tökéletes, de a környezetszennyezés szempontjából a törvényben található pozitívumok száma tízszerese a negatívumok számának

– mondta Manish Bapna, a Nemzeti Erőforrások Védelmi Tanácsának vezérigazgatója.

A tiszta energiával foglalkozó tanácsadócég, a Rhodium Group elemzése szerint a törvény olyan pályára állíthatja az Egyesült Államokat, hogy 2030-ra 2005-höz képest 31–44 százalékkal csökkentse a kibocsátást. Ha a törvényt nem sikerülne ratifikálni, anélkül a szennyező anyagok kibocsátását illetően 2030-ra csak a 2005-ös szint 24–35 százalékos csökkentése lenne elérhető.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke azt mondta, hogy kamarája gyorsan elintézi, hogy a törvényjavaslat mielőbb Joe Biden elnök asztalára kerüljön.

(Borítókép: Joe Biden érkezik a szavazás végeredményének bejelentésére. Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters)