Fájóan drága lesz majd limonádét csinálni

2022.08.10. 14:19
Az Európai Unió új szabályozása miatt számottevően csökkenhet a citrusfélék európai kínálata, az árak pedig az egekbe szökhetnek. A helyzet már most rossz, a kontinens kikötőiben mintegy 40 millió euró értékű, kiváló minőségű narancs, citrom, grépfrút és más citrusféle vár megsemmisítésre.

Az újonnan bevezetett, a korábbinál sokkal szigorúbb növényegészségügyi szabályozás következtében visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége.

Az uniós rendelet a dél-afrikai importnak tesz keresztbe, az áremelkedés elkerülhetetlennek tűnik: ha beszűkül a kínálat, akkor értelemszerűen többet kell fizetni az európai vásárlóknak a narancsért vagy a citromért, de akkor is drágulás várható, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak.

A szigorításra az EU szerint azért volt szükség, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában az úgynevezett narancslepkét vagy ismertebb nevén hamis molylepkét. A javaslat beterjesztése és hatálybalépése között csupán három hét telt el, az EU második legnagyobb citrusimportját adó dél-afrikai termesztők ilyen rövid idő alatt nem tudták alkalmazni a meglehetősen költséges növényvédelmi eljárást, amelynek hatékonysága is vitatott.

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association – CGA) szerint az EU szabályozása sérti a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ezért – az unióval folytatott egyeztetések kudarcát követően – a szövetség a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult – írja a Világgazdaság.

A lap megjegyzi, hogy a szabályozás bevezetésének időzítése miatt a szövetség becslése szerint mintegy 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben. Ezek értéke 38,4 millió euró (közel 15 milliárd forint).  • Tippek
  • Bankszámla