A kormány közölte, mi a helyzet a Barátság kőolajvezetékkel

GettyImages-1241002870
2022.08.11. 10:37
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat – derült ki a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményéből.

A „hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben” a minisztérium szerint, mert Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik. A közlemény szerint a szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást.

Magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát. Így a szállítás tegnap megkezdődött

– áll a Technológiai és Ipari Minisztérium beszámolójában, amiben hozzáteszik, az éjjeli óráktól ismét folyamatosan érkezik Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is.

Van elegendő tartalék, nincs ok a pánikra

„A háborús helyzetben előállt, brüsszeli szankciók által súlyosbított energiaválság nemcsak az energiahordozók árát repítette az egekbe, hanem elérhetőségüket is megnehezítette, időről időre korlátozhatja” – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium, sajtóközleményükben kiemelik, hogy Magyarországon a biztonságos ellátáshoz több hétre elegendő tartalék áll rendelkezésre kőolajból.

Mint ismeretes, augusztus 4-e óta nem érkezett olaj a Barátság vezetéken Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. A magyar olajvállalat korábban az Index megkeresésére közölte: egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról az orosz féllel.

Ezt követően szerdán a Mol kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért indulhatott szinte azonnal újra az orosz kőolajszállítás a Barátság vezeték déli ágán Magyarország felé.

(Borítókép: Csőszerelést végeznek a MOL Nyrt. százhalombattai dunai olajfinomítójában 2022. május 26-án. Fotó: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)