Így veszti el orosz jellegét az orosz olaj

GettyImages-1229692807
2022.08.11. 11:27
Oroszország legalább egy módot találhatott arra, hogy megkerülje a nyugati államok által bevezetett olajembargót. A Bloomberg szerint az egyik egyiptomi kikötőben az orosz nyersolajat valószínűleg összekeverik az egyiptomival, majd ezt az egyveleget szállítják tovább eladásra.

A Bloomberg szerint július 24-én az egyiptomi El Hamra kikötőjében történt egy furcsa eset. A kikötő az olajszállítás egyik tranzitpontja a Fekete-tengeren, ahol az Egyiptomban termelt olajat az olajterminálokban össze lehet keverni a külföldről származóval. 

A hírügynökség szerint július 24-én egy körülbelül 700 ezer hordónyi orosz olajat szállító tankerhajó érkezett ebbe a kikötőbe,

majd nem sokkal később egy másik hajó is el hamrába érkezett, amelyet szinte telepakoltak ott. 

A hírügynökség szerint valószínűsíthetően a kikötő olajtermináljában összekeverték egymással az orosz és egyiptomi olajat, és ezt a kevert terméket szállították tovább, elfedve ezzel a rakomány oroszországi eredetét. A Bloomberg szerint már máshol is lehetett példa rá, hogy az oroszok ehhez hasonló módon játszották ki az olajembargót (például azáltal, hogy a nyílt tengeren, a jeladó kikapcsolása után két tankerhajó között cserélik ki a rakományt).  

Az viszont szokatlannak mondható, hogy ennyire nyíltan, az olajszállítmányok egyik bejáratott útján, egy kikötőben tegyenek így.  

Az amerikai hírügynökség kereste ezzel kapcsolatban az El Hamra üzemeltetőjét, de ők nem válaszoltak a megkeresésükre. A Bloomberg szerint nem egyértelmű, hogy az El Hamrában lejátszódott eset csak egyszeri alkalom volt, vagy a jövőben ismétlődő jelleggel próbálják meg ezáltal elfedni az olaj eredetét. Az Európai Unióban az orosz olajembargó csak 2022 végén lép életbe, de valószínűsíthető, hogy az oroszok már kísérleteznek azzal, hogy miként tudják kijátszani a szabályozást. 

(Borítókép: Olajmező Oroszországban. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)  • Tippek
  • Babaváró hitel