Nébih: Vége van

2022.08.11. 15:25
Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. A járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön honlapján.

A megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező, teszi hozzá a közlemény. A kedvező besorolás július 27-től érvényes, erről Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében, olvasható a Nébih oldalán.

Most szerdán az országos főállatorvos legújabb határozata is megjelent, amely visszavonta azon intézkedését, mely szerint Magyarország madárinfluenza szempontjából magas kockázatú területein kötelező zártan tartani a baromfikat.

A könnyítésre azért kerülhetett sor, mert a Nébih laboratóriuma 2022. június 9-e óta nem mutatott ki újabb fertőzést sem házi, sem vadon élő, sem pedig fogságban tartott madárban.

A madárinfluenza-betegség újbóli megjelenésének elkerülése érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket. Ennek értelmében továbbra is országszerte érvényesek a fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történő etetést és itatást előíró rendelkezések. A takarmányt és alomanyagot zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá a vadmadarak

hívta fel a figyelmet a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős, országos hatáskörű állami szervezet.  • Hírek
  • Hitelkártya