162 milliárd forint profitot termelt az OTP az utóbbi három hónapban

2022.08.11. 06:55
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forintnyi konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el 2022 második negyedévében a korrekciós tételek hatása nélkül – írja az MTI.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön hajnalban közzétett jelentés szerint az OTP eredménye az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit pedig 26 százalékkal haladta meg. Az elemzői konszenzus 136,541 milliárd forintos negyedéves konszolidált korrigált adózás utáni eredménnyel számolt, ami – a fentiekkel szemben – éves összevetésben csak 6 százalékos, negyedéves alapon pedig 54 százalékos növekedést feltételezett volna.

A 2022-es év első hat hónapját számítva az OTP-csoport összesen 250,752 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Ez utóbbi már csak 2 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál. Az első féléves adózás utáni eredményt a jellemzően nagy negatív egyedi tételeken (a magyarországi különadók, orosz goodwill leírás) túl döntően a kockázati költségek, valamint a továbbra is dinamikus üzleti aktivitásnak köszönhetően növekvő alapbanki bevételek alakították. Az első negyedévben elszenvedett jelentős ukrán és orosz veszteségekkel szemben viszont a második negyedévben mind az ukrán, mind pedig az orosz operáció korrigált eredménye pozitívba fordult, a kockázati veszteségek pedig érdemben csökkentek – írták a jelentésben.  • Tippek
  • Bankszámla