Rohamosan növekszik a németek gáztározóinak töltöttsége

2022.08.12. 20:05
A legfrissebb adatok szerint a német gáztározók töltöttségi szintje 74,39 százalékon áll. A szövetségi gazdasági minisztérium az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben a tározók üzemeltetésének szabályairól hozott rendeletében előírta, hogy szeptember elejére 75 százalékra, október elejére 85 százalékra, november elejére pedig 95 százalékra kell feltölteni a tározókat.

Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.

A földgázellátási válsághelyzet második, úgynevezett riasztási fokozata továbbra is érvényben van, és a helyzet változatlanul „feszült”, azonban az ellátás így is stabil, a tározók feltöltése folytatódik – áll a hatóság jelentésében, amely szerint a töltöttségi szint az előző napi 73,72 százalék, illetve a hónap elején regisztrált 68,60 százalék után 74,39 százalékon áll.

A szövetségi gazdasági minisztérium az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben a tározók üzemeltetésének szabályairól hozott – és legutóbb július végén megszigorított – rendeletében előírta, hogy szeptember elejére 75 százalékra, október elejére 85 százalékra, november elejére pedig 95 százalékra kell feltölteni a tározókat.

Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője a napokban egy nyilatkozatában kiemelte:

a tározók háromnegyedénél már 80 százalék felett van a töltöttség,

és egyes létesítményeknél 85 százalék feletti szintet mérnek. Gond csupán egy „maroknyi”, korábban orosz üzemeltetésű létesítménnyel van, köztük az Alsó-Szászország tartományi Rehdennél működő tározóval – mondta a szakember.

Átvették az irányítást

A rehdeni a 3,9 milliárd köbméteres kapacitásával Németország és egész Nyugat-Európa legnagyobb földgáztározója. Az üzemeltető a Wingas nevű cég, amely száz százalékban a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég német érdekeltségéhez, a Gazprom Germaniához tartozik. A Bundesnetzagentur áprilisban a kormány utasítására átvette a Gazprom Germania irányítását. A kormány a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartásának biztosításával indokolta az utasítást.

A Bundesnetzagentur adatai szerint a rehdeni tározó szinte teljesen üres volt, amikor átvették a Gazprom Germania vezetését, a töltöttség az egy százalékot sem érte el. A hatóság szerint ez azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy ellehetetlenül egy sor helyi, önkormányzati közműszolgáltató (Stadtwerke) gázellátása. A pénteki adatok szerint pedig a tározó töltöttségét időközben 52,28 százalékra emelték.

A Gazprom Germaniához a rehdeni mellett más tározók is tartoztak, kapacitásuk együtt nagyjából 5 milliárd köbméter, a teljes németországi kapacitás bő ötöde.

A németországi földgáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter – az Európai Unió teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százalékát teszi ki –, ezzel Németország a negyedik helyen áll a világ országainak tározókapacitás alapján felállított rangsorában az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után – írta az MTI.  • Tippek
  • Csok