Nem olcsó a lángos, ráadásul hiába kérünk, egyáltalán nem biztos, hogy tejfölt és sajtot kapunk rá

D MAR20140725111
2022.08.12. 20:14
Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint a lejárt termékek forgalmazása idén is a leggyakrabban elkövetett szabálytalanság a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken. A lángossütők pedig többször használnak növényi alapú helyettesítőket, miközben a vásárlók megtévesztésére az étlapon tejfölt és sajtot tüntetnek fel – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih pénteken közölte, hogy lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amelyben 2338 ellenőrzést tartottak. Ebből 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek. Az ellenőrzött élelmiszereknél a hibák közül a legjellemzőbb a lejárt szavatosság volt.

Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, összesen 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.

A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott bírságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.

A vendéglátó tevékenységben jellemző volt, hogy főleg a büfékben, a lángossütőknél és a fagylaltozókban a fogyasztókat elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni.

Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati és a növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.

A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök, valamint  gyakran a termék származási helyének tisztázatlansága miatt kellett intézkedni.

Az alkohollal nem volt baj, a bort az ellenőrzéskor az ellenőrzött helyek egyikén sem vizezték, de az ellenőrök egy-egy alkalommal jelöletlen bor és pálinka tételt is találtak.

A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátóegységben találtak higiéniai hiányosságokat.

A nyári országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési időszak augusztus 20-áig tart – tette hozzá a Nébih.

(Borítókép: Marjai János / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás