TIM: A háborús helyzet ellenére rekordszinten teljesít a magyar ipar

2022.08.12. 12:45
A Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében tudatta, hogy a hazai ipar a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett, és teljesítménye az uniós átlagot is meghaladta.

A Technológiai és Ipari Minisztérium kommunikációs főosztálya közleményében arról számolt be, hogy 2022 első felében 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés Magyarországon, míg a teljesítményjavulás 2020 elejéhez képest 6,3 százalékos. Mint írták, a hazai ipar ezzel a vírusválság előtti mutatót tartósan felülmúlva újabb rekordszintre emelkedett.

A munkahelyteremtő beruházások ösztönzésére alapozó gazdaságvédelmi intézkedések által további jelentős gyártókapacitások létesülnek Magyarországon, melyek a jövőben is ellensúlyozhatják a világméretű gazdasági nehézségek hatásait – tették hozzá.

A hazai ipar teljesítménye meghaladja az uniós átlagot 

Elmondták továbbá azt is, hogy a szektor bővülését legfőképp a villamos berendezések gyártása és az élelmiszeripar támogatta. Kedvező fejlemény, hogy az egész Európában gyengélkedő járműipar már második hónapja mutat – ezúttal közel háromszázalékos – növekedést. A hazai ipar teljesítményének idei alakulása nemzetközi összevetésben hasonlóképpen jónak mondható, az uniós tagállamok és a régió országainak átlagát egyaránt meghaladja.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára kifejtette, hogy a háború és az ellátási fennakadások ellenére a koronavírus megjelenése után átélthez fogható visszaesés egyelőre nem tapasztalható az ipari termelésben. Számos globális kihívás, bizonytalanság int azonban óvatosságra a további kilátások mérlegelésénél.

A magyar kormány arra vállalkozott, hogy folytatja az elmúlt években megkezdett iparpolitikai és technológiai fordulatot. A beruházások élénkítésére, a munkahelyek megtartására és újak létesítésére fókuszáló gazdaságstratégia jelentős gyártókapacitások betelepülésében fizetődik ki

– számolt be Kutnyánszky Zsolt.

Elmondta azt is, hogy miközben a járműipari világmárkák részben a környezetkímélő autók előállításában bővítik hazai tevékenységüket, Magyarország a világ egyik legjelentősebb akkumulátorgyártójává válik.

Újjáépítjük a védelmi ipart, kiérlelt stratégiák mentén fogunk pozíciókat kialakítani olyan jövőbe mutató, magas hozzáadott értékű területeken, mint például az 5G, a mesterséges intelligencia vagy a hidrogéngazdaság

– zárta sorait az államtitkár.