Negatívra módosult Magyarország adósbesorolásának kilátása

DSC8817
2022.08.13. 09:57
Negatívra módosította Magyarország adósosztályozását az egyik legnagyobb nemzetközi hitelminősítő. Az alternatív forgatókönyvük alapján a magyar GDP-érték 2023-ra visszaeshet, ha nem várt módon leállna a földgázimport és/vagy csökkennének az EU-finanszírozások.

A korábbi stabilról negatívra módosította Magyarország adósosztályzatát a Standard and Poors Global Ratings nemzetközi hitelminősítő, ám ennek ellenére továbbra is befektetésre ajánlja az országot. Az S&P Global Ratings úgy véli, az osztályzat módosítását több külső kockázat – az érkező földgázmennyiség potenciális veszélye, vagy az EU-folyósítások esetleges csökkenése – indokolta. Fennáll ugyanis annak a lehetősége, hogy megterhelik a magyar gazdaság növekedési kilátásait és a koronavírus-járvány okozta konszolidációt.

Kiemelik: minimum egyharmad esélye van annak, hogy a magyar szuverén osztályzatot leminősítik a következő két évben, abban az esetben, ha az ország gazdasági és költségvetési profilja az S&P Global Ratings alapeseti előrejelzésénél jóval többet romlana.

24.hu azt írja, az elemzés szerint akkor romolhat a magyar adóbesorolás, ha az Európai Unió folyósításai jelentősen késnek vagy nagymértékben csökkennek, vagy ha érdemben szűkül Magyarország energiaellátása. Ezek miatt a minősítő azt gondolja, a kormány eltérhet a jelenlegi költségvetési konszolidációs stratégiától.

Van visszaút

Stabilra javíthatja a minősítését az ország abban az esetben, ha a külső nyomások kezelhetők maradnak és lehetővé teszik a gazdasági növekedés helyreállását, és a költségvetési eredmények javulását a hitelminősítő 2025-ig terjedő előrejelzési időszakában. 

Az alternatív forgatókönyvük alapján ugyanakkor a magyar GDP-érték 2023-ra visszaeshet, ha nem várt módon leállna a földgázimport és/vagy csökkennének az EU-finanszírozások. A hitelminősítő szerint ha az energiaellátási kockázatok nem materializálódnak, a magyar gazdaság növekedési üteme 2023 után visszatérhet a 3 százalékhoz közeli szintekre.

Ugyanakkor úgy vélik, a magyar konszolidációs erőfeszítések elégségesnek bizonyulnak majd a nettó államadósság mérsékelt ívű csökkentéséhez az előrejelzési távlaton belül.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)