Meghalt az indiai „tőzsdekirály”

GettyImages-486155516
2022.08.14. 08:35
Rakesh Jhunjhunwala indiai milliárdos 62 éves korában elhunyt.

Rakesh Jhunjhunwala, aki a tőzsdén szerezte vagyonát, vasárnap halt meg egy mumbai kórházban. A halál okát hivatalosan még nem erősítették meg, de a BBC szerint veseelégtelenség lehetett.

A Forbes magazin szerint Jhunjhunwala becsült vagyona mintegy 5,8 milliárd dollár volt. A „tőzsdekirály” a BBC szerint a befektetők azon generációjához tartozott, akik hasznot húztak az 1991-es történelmi reformokból, amelyek megnyitották India gazdaságát.

Narendra Modi miniszterelnök vezette a tiszteletadást az üzletember iránt, aki rendületlenül bízott az indiai részvénypiacokban. „Nagyon jól értett az üzleti élethez, meggyőződése, szenvedélye és nagyon nyers véleménye volt a dolgokról” – mondta Motilal Oswal üzletember, aki India egyik vezető brókercégét hozta létre.

Légitársaságot is alapított

Rakesh Jhunjhunwala nemrég támogatta az Akasa Airt, India legújabb olcsó légitársaságát, amely augusztus elején kezdte meg működését. Míg a Covid-járvány az elmúlt két évben tönkretette a belföldi légi közlekedést, idén meredeken emelkedett az utasforgalom.

Jhunjhunwala 1985-ben, 25 éves korában kezdett tőzsdei befektetésekbe – a beszámolók szerint 100 dollárral kezdte, amelyet egy rokonától kért kölcsön.

Később megalapította a Rare Enterprisest, melynek nevét az ő és felesége, Rekha nevének első két betűjéből alkotta meg. Befektetései során kockázatvállaló hírében állt, amelyek közül sok látványosan kifizetődött.

(Borítókép: Rakesh Jhunjhunwala 2009. szeptember 13-án. Fotó: Hemant Mishra/Mint via Getty Images)