Nagy-Britanniába jövő héten érkezik az első ausztrál gázszállítmány

2022.08.17. 11:58
Hat év után érkezik újra LNG a távoli kontinensről Európába. Az Egyesült Királyság még áprilisban állította le az oroszországi gázimportot, azóta ennek az alternatíváit keresik.

Az Egyesült Királyság várhatóan a jövő héten veszi át az Ausztráliából érkező gázszállítmányt, miközben az európai energiaellátásra nehezedő nyomás egyre nő. A folyékony földgáz (LNG) augusztus 22-én érkezik a Kpler árupiaci elemzőcég szerint.

Ausztrália általában nem szokott ilyen messzire gázt eladni, de az európai országok az ukrajnai inváziót követően az orosz gáz alternatíváit keresik.

Bár az Egyesült Királyság a konfliktus kitörése előtt a gáznak csak kis hányadát vásárolta Oroszországtól, az ország csatlakozik az európai gázhálózathoz. A kontinentális Európa sokkal jobban függ az orosz gáztól, és a Nordstream gázvezetéken keresztül történő szállításokat máris korlátozták.

Moszkvát azzal vádolják, hogy politikai fegyverként használja a gázt, és félő, hogy teljesen leállítja az európai országok ellátását, ha nem sikerül megoldást találni az ukrajnai válságra.

„Az európai nemzetek kétségbeesetten próbálnak tartalékolni a tél beállta előtt. Ez a szállítmány nem feltétlenül az Egyesült Királyságnak szól, mert nekünk amúgy sincs elég tárolóhelyünk, hogy megtartsuk. De gondolom, hogy a nagy részét Európába exportálják, ahol versenyt futnak, hogy növeljék a készleteiket” – mondta a BBC-nek David Cox energetikai elemző.

Hat év óta ez az első alkalom, hogy Ausztrália legalább cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Európába – írja a Bloomberg, amely elsőként számolt be a hírről. Ausztrália döntése, hogy Európának ad el gázt, részben a kínai kereslet csökkenésének is betudható, ahol Cox szerint a Covid miatti ismételt lezárások csökkentették az energiaigényt.

Az Egyesült Királyság a gáz mintegy felét közvetlenül az Északi-tengerből szerzi be. További egyharmada csővezetéken keresztül érkezik Norvégiából, emellett Katarból, az Egyesült Államokból és néhány más országból is vásárol cseppfolyósított földgázt a szigetország.