Nagy változásról határozott Németország az energiaválság közepette

32GP8NJ-highres
2022.08.18. 13:41
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcsba sorolják a földgázt Németországban – jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben.

Az áfacsökkentés „újabb lépés” az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában – emelte ki a kancellár sajtónyilatkozatában, amelyben ismét megerősítette, hogy az első két, együttvéve bő 30 milliárd eurós kormányzati csomag után újabb csomagot terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére.

Olaf Scholz hangsúlyozta: 

a kormány elvárja az energiaszolgáltatóktól, hogy teljes mértékben, „egy az egyben” érvényesítsék áraikban az áfacsökkentést.

A földgáz átmeneti ideig, 2024. március 31-ig tartozik a kedvezményes áfakulcs alá.

Ekkor vezetik majd ki az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségnövekedéssel küszködő szolgáltatók támogatására bevezetett úgynevezett gázbeszerzési illetéket.

Németországban a 41 millió háztartás felében fűtenek földgázzal.

Ehhez kapcsolódó hír, miszerint a német kabinet azt tervezi, hogy elhalasztja az ország utolsó három atomerőművének bezárását, miközben felkészül a téli energiahiányra. A kormány azért teszi ezt, mert Oroszország visszafogta az országba irányuló gázszállításokat, jelezték az ügyre rálátó források.

(Borítókép: Olaf Scholz német kancellár nyilatkozik a tervezett gázilletékről 2022. augusztus 18-án a berlini kancellárián. Fotó: Odd Andersen / Afp)