Újabb pluszpénzhez juthatnak ősszel a magyar nyugdíjasok

2022.08.18. 11:37
A KSH jelentése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 6,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A várakozásokat felülmúló növekedés nyomán a nyugdíjasok több tízezer forintnyi pluszpénzhez juthatnak idén ősszel, írta a Napi.hu.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést a mezőgazdaság jelentős visszaesése fogta vissza.

Amennyiben kitartana az eddigi 7,3 százalékos növekedés, akkor a kormánynak nyugdíjprémiumot kellene fizetnie. Az időseknek járó novemberi prémiumot a következőképp számolják ki: összeszorozzák a 3,5 százalék feletti részt és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát (de maximum 20 ezer forintot). Az idei prémium maximum 76 ezer forint lehetne, közölte a Pénzcentrum.

A szakértők szerint romlani fog a magyar gazdaság teljesítménye 2022 második felében, de a nyugdíjprémium így is járhat. Az elemzők ugyanis az 5,5-6 százalék körüli GDP-javulást nem tartják kizártnak, ez esetben akár 50 000 forint is lehet a nyugdíjprémium összege. Amit még megfejelhet a nyugdíjkorrekció az év végén, miután az infláció messze van az év eleji nyugdíjemelést meghatározó 4,9 százaléktól, jelezte a Napi.hu.