Tovább emelkedik az üzemanyag piaci ára

2022.08.18. 10:46
De a kormány által bevezetett árstop továbbra is érvényben van, így a lakosság nagy része 480 forintos áron tankolhat.

Péntektől a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedni fog. Augusztus 19-től a benzin bruttó 5 forinttal kerül majd többe, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni a piaci áron tankolóknak – írja a holtankoljak.hu.

Ezzel az emelkedéssel az üzemanyagok átlagára az alábbiak szerint alakulnak péntektől:

  • 95-ös benzin: 671,9 Ft/liter 
  • Gázolaj: 745,9 Ft/liter 

A kormány által bevezetett árstop továbbra is érvényben van, így a lakosság nagy része az eddigi, 480 forintos áron tankolhat. Azoknak viszont, akik már csak piaci áron tudják megtölteni a járművüket, rossz hír lehet az áremelkedés.

Csak legyen mit tankolni…

Az utóbbi időben egyre több szó esett arról, hogy súlyosbodik az üzemanyaghiány Magyarországon. Nemrég már a tűzoltókat is arra kérték, hogy ahol csak lehet, spóroljanak az üzemanyagon, és a szakértők szerint augusztus közepén kritikus helyzet állhat elő. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint mindennaposak lesznek azok a gondok, hogy nem fogunk tudni tankolni valamelyik üzemanyagfajtából. 

A Független Benzinkutak Szövetsége pár napja bejelentette, hogy a magyarországi üzemanyaghiány és a ki nem fizetett támogatások miatt kénytelenek lesznek szüneteltetni az üzemanyag-kiszolgálást augusztus 19-én és 20-án a hozzájuk tartozó benzinkutaknál. Később a szövetség közgyűlésen arról döntött, hogy ezentúl a kis benzinkutak saját hatáskörben dönthetik el, hogy kinyitnak-e vagy sem. Továbbá a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására.