Fontos hír érkezett a magyar gázárakról

2022.08.19. 18:14
Közleményt adott ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó gázszolgáltató, amelyben az olvasható, hogy számos, félrevezető információ jelent meg az Opus Tigáz Zrt.-vel kapcsolatban, amelyek a cég szerint „azt sugallják, hogy a társaság díjszabása egyoldalúan eltér a többi elosztói engedélyes szolgáltató díjszabásainak feltételeitől”, illetve hogy „az árak kialakítására az Opus Tigáz Zrt. befolyással bírna”.

Az Opus Tigáz Zrt.-t – mint elosztói engedélyes társaságot – csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg a rendszeres eszköz- és költség-felülvizsgálatot követően – áll a cég közleményében, amelyet azt követően kényszerült kiadni, hogy Tóth Bertalan MSZP-s politikus elkezdte forszírozni, majd pedig az RTL Híradója is rákérdezett a kormánynál, hogy miért adhatja drágábban Mészáros Lőrinc gázszolgáltatója a földgázt. 

 „A fogyasztó által fizetendő teljes díj, amely a rendszerhasználati alapdíjon és a forgalomarányos rendszerhasználati díjon felül fizetendő forgalomarányos gázdíj, nem az Opus Tigáz Zrt. bevétele” – teszi hozzá a vállalat. Mint írták: az MVM Next Zrt. által kiszámlázott díjak több díjelemből állnak, és több iparági szereplő – köztük a helyi elosztó, ez esetben az Opus Tigáz Zrt. – felé kerülnek továbbításra. A díjelemeket a vonatkozó kormányzati rendelet határozza meg. Az alapdíj mértéke minden elosztói engedélyes esetében egységes (9192 Ft/év). A gázdíj pedig a gáz árán felül a rendszerhasználati forgalmi díjakat is tartalmazza. Utóbbi mértéke elosztási területenként eltérő – jelezték.

Kiemelték: a rendszerhasználati forgalmi díj mértéke az Opus Tigáz Zrt. esetében a többi elosztóhoz képest a középmezőnyben helyezkedik el. Adott felhasználói kategóriában mind az E.ON csoport elosztóinál, mind az MVM Égáz-Dégáz esetében magasabb az elosztói területenként eltérő forgalomarányos rendszerhasználati díj – fűzték hozzá.

Az MVM által kiszámlázott díjakról az alábbi linken elérhető táblázat nyújt részletes információt.