Nincs új pályázat idén az NKFIH-nál

2022.08.20. 05:56 Módosítva: 2022.08.20. 05:56
Az augusztus 18-i Közlönyben megjelent a Kormány 1414/2022. (VIII. 18.) Kormányhatározata a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2022. évi programstratégiájáról. Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezetője kiemelte, hogy a 2022. évi pályázatok keretösszege 143,8 milliárd forint; ez fedezi az összes, bírálat alatt lévő NKFIH-pályázatot. Ugyanakkor az összegből arra lehet következtetni, hogy idén az eddig megszokottal ellentétben nem számíthatunk a kis- és középvállalati réteget érintő érdemi új pályázati kiírásokra.

A stratégia innovációs alaprészének két legkedveltebb konstrukciója a Gyorsítósáv, illetve a PIACI KFI. A programstratégia 12,8 milliárd forintot különített el a 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV pályázatra, amelyre még az év első részében lehetett pályázatot benyújtani. A pályázat a gyors növekedésre képes és jelentős hazai hozzáadott értéket felmutató társaságok támogatását célozza.

A szakpolitikai véleményezési körben nyertes pályázók száma 76 (A program: 51, B program: 25), a kérelmek támogatásának összege 12 847 383 239 Ft, ami pont megegyezik a programstratégiában szereplő összeggel. Érdekesség, hogy előlegként, idén csak a támogatás 22 százaléka fizethető ki, ami egy-egy pályázó esetében jelenthet a vártnál alacsonyabb összeget. Biztos lesznek ennek hangot adó pályázók, de inkább örülni kell, hogy lehet támogatási előleget igényelni – mondta a Via Credit szakértője.

Ugyancsak az év elején lehetett kérelmet beadni a 2021-1.1.3-PIACI KFI-re, a vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogatja piacképes termék, technológia, szolgáltatás kifejlesztése érdekében. A támogató szakmai véleménnyel rendelkezők száma 125 (A program: 99, B program: 26) pályázó, a kérelmek támogatásának összkerete 40 982 290 429 Ft. Ez az összeg összevág azzal, ami a programstratégiában is szerepel. Az idén kiadható előleg viszont a támogatási összeg 20 százalékát sem éri el, ami csalódást okozhat, de ahogy jeleztük, ezt is meg kell becsülni és örülni az előfinanszírozásnak.

A programstratégiából látszódik, hogy a vállalati pályázók számára a népszerű pályázatok ki lettek centizve. Sem a Gyorsítósávban, sem a mindenki által várt PIACI KFI kiírásban nem szerepelnek idén további összegek, így ezen a téren nem számítunk új támogatásokra. A jövő évi büdzsé terhére viszont nem zárható ki pályázati megjelenés, de várhatóan csak év végén. Nagyon hiányoljuk a rendkívül népszerű KKV Start kiírást, ahol néhány tízmilliós támogatással lehet kisebb, ám annál ütősebb ötletet piacra vinni

– emelte ki Papadimitropulosz Alex.