A világ kínaijüan-tranzakcióinak 3,9 százaléka fűződik Oroszországhoz

GettyImages-1240300114
2022.08.20. 05:49
Oroszország a harmadik helyet foglalja el a kínai jüant nemzetközi fizetésekben használó országok között júliusban, amivel ilyen téren a részesedése a globális devizapiacon mindössze három hónap alatt 6,3-szorosára nőtt – derült ki a Forbes magazinból, mely az adatokat a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer statisztikáiból szerezte.

A SWIFT nemzetközi fizetési rendszer statisztikáiból kiderült, hogy Oroszország a kínaijüan-tranzakciók 3,9 százalékát bonyolította le júliusban (a júniusi adat még csak 1,42 százalék volt). Az Egyesült Királyság jüanhasználata azonban ezt is meghaladja (6,35 százalék), ezért ezzel az adattal a világon a második, míg Hongkong továbbra is az élen áll (70,93 százalék júliusban a júniusi 73,82 százalékhoz képest). A SWIFT besorolása szerint ebben a statisztikai adatban Oroszországot Szingapúr (3,77 százalék) és az Amerikai Egyesült Államok (2,98 százalék) követi a sorban – írta meg a hivatalos orosz állami hírügynökség, a TASZSZ.

Júliusban Oroszország a jüanhasználatban négy országot előzött meg júniushoz képest, ezzel pedig például letaszította Szingapúrt a képzeletbeli dobogóról. Oroszország áprilisban lépett be a SWIFT-besorolásba, akkor a világkereskedelemben Oroszország kínaijüan-fizetéseinek részarányát 0,62 százalékra becsülték. Azóta Oroszország részesedése a hatszorosára nőtt.

A bankközi rendszer elemzői szerint júliusban a jüan továbbra is az öt legkeresettebb deviza egyike maradt. Az elemzői számítások szerint júliusban a kínai fizetőeszköz a teljes nemzetközi kereskedelem 2,2 százalékát tette ki annak ellenére, hogy a tranzakciók költsége júniushoz képest 6,7 százalékkal csökkent.

A moszkvai tőzsde honlapján közzétett adatok szerint csütörtökön az oroszoknál a jüanban való kereskedés először haladta meg az amerikai dollárét.

(Borítókép: Sheldon Cooper/SOPA Images/LightRocket/Getty Images Hungary)