A New York Times élesen kritizálta Orbán Viktort

GettyImages-1242162522
2022.08.21. 15:10
A New York Times szerint a magyar gazdaság problémái az infláció és a gyorsan leértékelődő forint. Szerintük Budapesten a rendszeresen zajló utcai tüntetések nem fenyegetik a kormányt, hiszen messze vannak még a választások.

„Négy egymást követő választást nyert meg. Az igazságszolgáltatást és a médiát a saját akarata szerint alakította. Átírta az alkotmányt, és a kis kelet-európai hátországot a republikánusok világítótornyává változtatta” – ezzel a felütéssel kezdi cikkét Magyarországról és Orbán Viktor miniszterelnökről a New York Times, az írást a Mandiner szúrta ki.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek és a kormányának most olyan erőkkel kell szembesülnie, amelyek ellenállnak az ő kérlelhetetlen politikai akaratának: a gazdaság törvényeivel” – folytatja az amerikai lap. Az elemzésükből kiderül, hogy a következő hónapokban megszülethet a megállapodás Budapest és Brüsszel között az európai uniós pénzekről. Ám szerintük ezzel Magyarország nem jut ki a bajból, mert Orbán Viktor már előre elköltötte azt a pénzt.

A lap szerint megkapjuk az EU-s pénzeket

A New York Times szerint a magyar gazdaság problémái az infláció és a gyorsan leértékelődő forint. Szerintük Budapesten a rendszeresen zajló utcai tüntetések nem fenyegetik a kormányt, hiszen csak 2026-ban lesznek választások. 

„A magyar vezető szembesült a vágtató inflációval, a forint leértékelődésével, miután a kormány fenntarthatatlan módon kiköltekezett” – áll Andrew Higgins, a lap közép- és kelet-európai irodája vezetőjének összefoglalójában, aki úgy folytatta, hogy „az isten háta mögötti, kis kelet-európai országból a republikánus nacionalisták világítótornya, valamint a liberálisok túlméretezett mumusa lett”. 

Majd még élesebbre váltja a hangnemet:

Az utcai tiltakozások nem végzetesek, de az Európai Unió leglármásabb bírálója és a nemzeti szuverenitás erőteljes védelmezője kényelmetlen helyzetbe került: levetett kalappal kell az »eurokraták« elé járulnia, hogy kolduljon. 

A cikkben többek között még kitérnek Orbán Viktor tusványosi beszédére, szerintük ez valószínűleg nem emelte Magyarország esélyeit arra, hogy az Európai Uniótól megkapja az égetően szükséges pénzt. Majd a litániát úgy fejezik be, hogy mindezek ellenére Magyarország megkapja az Európai Uniótól a közel 15 milliárd eurós (6065 milliárd forintos) járványügyi segélyt és a további pénzeszközöket is a következő hónapokban.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency / Getty Images)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!