Előbb lesz a szüret, és nagyon drága lesz a bor

2022.08.22. 10:51
A forróság és az aszály miatt drágulni fog a borszőlő és a szüret is hamarabb kezdődik idén. Jó hír, hogy a borok minőségét ez nem befolyásolja.

A rendkívüli hőhullám és az aszály a szőlőültetvényeknek sem kedvezett, az Agrárminisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a tavalyinál 10-20 százalékkal magasabb szőlőárakat tartana indokoltnak. 

Varga Máté, a a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja az InfoRádiónak elmondta: az áremelés elsősorban a borszőlőkre vonatkozik, viszont a drágulást csak a jövő évi borárakban fogják a fogyasztók érzékelni. Az áremelésnek egyrészt az az oka, hogy a szőlőtermesztők költségei növekedtek, másrészt az infláció miatt a családok megélhetése is több bevételt igényelt. 

Hozzátette: talán még nem is volt erre példa, hogy a piaci kérdéseket ilyen sok bizonytalansági tényező befolyásolta volna, mint az idén. Az idei termésről még nem tudott nyilatkozni, de abban biztos volt, hogy a szüret ebben az évben sokkal korábban fog kezdődni a forróság miatt.

Emellett az aszály miatt több borvidéken is kisebbek lesznek a fürtök és a bogyók létartalma is alacsonyabb lesz, ami kevesebb mustot jelent. Valószínű, hogy ez a borok minőségét negatívan nem fogja befolyásolni – tette hozzá Varga Máté.