Hetvenmilliárd köbméter, jó minőségű földgázra bukkantak Európában

2022.08.22. 19:53
Ismét egy nagy gázmezőt tártak fel Ciprustól délre – jelentette be hétfőn a nicosiai kormány energiaügyi minisztere.

Natasa Pileidu elmondta, hogy a felfedezést az olasz–francia ENI–Total konzorcium tette kutatási munkálatai során. A miniszter szerint a gázmező mintegy 70 milliárd köbméter, jó minőségű földgázt tartalmazhat.

Az olasz ENI energiaszolgáltató közleményében egy 2287 méteres mélységben, Ciprustól mintegy 160 kilométerre délre történt „fontos felfedezésről” beszélt, ami jó hírrel szolgálhat az olasz energiapolitika számára. Hírügynökségek hangsúlyozták, hogy ez Európának is lehetőséget nyújt arra, hogy tovább függetlenedhessen az orosz gázszállításoktól. A kitermelés megkezdéséig azonban még egy évig várni kell – írja az MTI.

Az amerikai Noble Energy cég már 2011-ben talált nagy gázmezőket a mostani helyszíntől keletre, Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében. Ugyanakkor egyebek között az ásványkincsek kitermelése miatt Ciprusnak komoly viszálya alakult ki a szomszédos Törökországgal.

Ciprus az 1974-es török invázió óta megosztott sziget, északon a csak Törökország által elismert, törökök lakta Észak-ciprusi Török Köztársasággal, délen pedig a túlnyomó részben ciprusi görögök lakta Ciprusi Köztársasággal. A Ciprusi Köztársaság és az Észak-ciprusi Török Köztársaság között minimális az együttműködés, az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalások sorra zátonyra futottak. Ankara pedig a vita rendezéséig elzárkózik a térségben lévő földgázmezők feltárásához és kiaknázásához szükséges engedélye megadásától.