Bezuhant a forint, majdnem 410-be kerül egy euró

20220707 3114
2022.08.22. 14:27
Hétfő reggel óta folyamatosan romlik a forint értéke: 13.22-kor már 409,6 forintot kértek egy euróért. A helyzet azóta valamelyest javult ugyan, de a nap elejéhez képest így is sokat romlott a magyar fizetőeszköz az euróval és a dollárral szemben is.

A hétfői nap elején még 404-405 forintba került egy euró, reggel azonban a magyar fizetőeszköz gyengülni kezdett, és délelőtt már 407-nél állt az euróárfolyam. Nem sokkal dél előtt még rövid időre visszaerősödött a forint, utána azonban megint zuhanni kezdett.

Az euróárfolyam – kora délutánig bezárólag – a napi mélypontot 409,65-nél érte el.

Azóta valamelyest javult a helyzet, és 14 óra környékén már 408 körül stabilizálódott az euróárfolyam. 

Többé-kevésbé hasonló pályát futott be a magyar fizetőeszköz értéke a dollárral szemben is hétfőn, bár ott még nagyobb volt a romlás mértéke. A Tradingview adatai szerint hétfőn reggel 6 órakor 402,57 forintba került egy dollár, ezzel szemben 13.22-kor már 409,54-be került.

Vagyis a két nagy nemzetközi valuta egymáshoz mért értéke mostanra szinte ugyanazon a szinten mozog, miután az utóbbi napokban az euró gyengült a dollárhoz képest. Ami pedig a svájci frankot illeti, annak ára ma megközelítette a 428 forintos történelmi mélypontot. 

Meghaladta a 410-et az euróárfolyam egy rövid időre 

Frissítés: Délután 3 óra után megint gyengülni kezdett a forint, és 15:39-kor rövid időre 410 fölé szaladt az árfolyam, de azt követően 409 környékére esett vissza. 

A Vodefone felvásárlása lehet a baj? 

Néhány nappal ezelőtt az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője vázolta az Indexnek, hogy pontosan milyen tényezők állnak a forint gyengülése mögött, és hogy meddig gyengülhet még a magyar fizetőeszköz.

Azóta a GKI Gazdaságkutató is kiadott egy előrejelzést, amely szerint a legrosszabb forgatókönyv esetén – vagyis akkor, ha nem érkeznek meg Magyarországra a helyreállítási alap uniós forrásai –, akár 430 forintba is kerülhet majd egy euró.

A napi.hu-nak az Equilor hétfőn nyilatkozott a forint mostani gyengüléséről, és azt mondták, hogy az uniós források kérdése mellett a Vodafone Magyarország felvásárlásáról szóló hétfő reggeli hír állhat amögött, hogy romlik a magyar fizetőeszköz értéke. „Emellett a földgáz árának további emelkedése is a forint ellen hat – tették hozzá. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)