Nagy-Britanniában 1709 óta nem esett vissza olyan mértékben a termelés, mint 2020-ban

2022-08-22T105851Z 1478208669 RC2L1W9TQGG3 RTRMADP 3 BRITAIN-ECO
2022.08.22. 19:35
Nagy-Britannia 2020-ban, amikor a Covid–19-világjárvány kihívásaival szembesült, több mint 300 év után a legnagyobb mértékben esett vissza a termelésben, nagyobb mértékben, mint bármely más jelentős gazdaság – derült ki a hétfőn frissített hivatalos adatokból.

A bruttó hazai termék 11 százalékkal csökkent 2020-ban – közölte a Nemzeti Statisztikai Hivatal. Ez nagyobb visszaesést jelent a brit hivatal bármelyik korábbi becslésénél, az Anglia Központi Bankja által tárolt történelmi adatok szerint pedig 1709 óta ez a legnagyobb visszaesés. A brit statisztikusok rendszeresen frissítik a GDP-becsléseket, amint újabb adatok állnak a rendelkezésükre.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal első becslései szerint 2020-ban Nagy-Britanniában az 1709-es gazdasági válság óta a legnagyobb mértékben esett vissza a termelés. A közelmúltban azonban a visszaesés mértéke 9,3 százalékos volt, ami az első világháború utáni legnagyobb visszaesés – írja a Reuters. Mint azt lapunk megírta: a britek egyharmadát fenyegeti a szegénység télen, miután energiaszámlájuk eléri a 4200 fontot, és az infláció mértéke évtizedek óta nem volt ilyen magas a szigetországban.

Magasabb költségek, kevesebb bevétel

Már a legutóbbi felülvizsgálat előtt is Nagy-Britannia gazdasági visszaesése volt a legnagyobb a G7-országok közül, és az újabb módosítással nagyobb volt, mint Spanyolországé, ahol 10,8 százalékos visszaesést regisztráltak. A hivatal azonban óva intett a más országokkal való közvetlen összehasonlítástól, mivel a legtöbb ország – az Egyesült Államok kivételével – még nem hajtott végre olyan mélyreható felülvizsgálatot, mint Nagy-Britannia.

A GDP felülvizsgálatából kiderült, hogy az egészségügy és a kiskereskedelem alacsonyabb hozzájárulást mutatott, mint azt korábban gondolták. „Az egészségügynek magasabbak voltak a költségei, mint ahogyan azt eredetileg becsültük, ami azt jelenti, hogy a gazdasághoz való hozzájárulása összességében alacsonyabb volt” – mondta Craig McLaren, a hivatal statisztikusa.

A hivatal már korábban is számolt a brit nemzeti egészségügyi szolgálat által nyújtott rutinellátás csökkenésével, mivel az ellátás a Covid–19-es betegek kezelésére és a betegség kórházakban való terjedésének korlátozására összpontosított.

Nagy-Britannia gazdasága tavaly talpra állt, és 2021 novemberében visszanyerte a járvány előtti állapotát.

A gyorsan emelkedő infláció azonban azt jelenti, hogy Anglia Központi Bankja várakozásai szerint a gazdaság még idén visszacsúszik a recesszióba.

A statisztikai hivatal szeptember 30-án teszi közzé a 2021-re és 2022 első felére vonatkozó frissített növekedési adatokat.

(Borítókép: Egy ember a londoni pénzügyi negyedre mutat egy kilátóról 2021. október 22-én. Fotó: Hannah Mckay / Reuters)