Sorra pusztulnak a balatoni telepítésre szánt halak

D  VG20141030003
2022.08.23. 11:03
Ezúttal egynyaras süllőket vesztett a Balatoni Halászati Zrt.

A mórichelyi tógazdaságban az augusztus 20-án hajnalra, az aszály következtében kialakult oxigénhiányos állapot miatt egy tonna egynyaras süllő pusztult el – adta hírül a Balatoni Halászati Zrt. A halakat balatoni telepítésre szánták eredetileg az őszi lehalászás után. A kár mintegy ötmillió forint. 

Nemrég a balatonföldvári tógazdaságból szedték napokig az ugyancsak telepítésre szánt, ám az aszály miatt elpusztult halakat. 

Augusztus derekára tavaink vízállása az aszályos időjárás miatt kritikus szintre apadt – közölte a cég. Tájékoztatásuk szerint 19-én, pénteken délután már megindult az a felhősödés, amelynek következtében a vízben élő növényi planktonszervezetek nem jutnak a fotoszintézishez elegendő fényhez, így oxigéntermelés helyett oxigénfogyasztásra térnek át. Éjszaka értelemszerűen szintén nincs oxigéntermelés, így a halak a hajnali kelő nap első sugaraiban bízhatnak, amely újra beindíthatná a fotoszintézist, így növelve a víz oldottoxigén-tartalmát.

Azonban augusztus 20-án hajnalban is zárt felhőzetre ébredtünk, és dacára a beüzemelt vízforgató berendezéseknek, az oxigénhiányra leginkább érzékeny süllő dögleni kezdett – írta honlapján a társaság. Hozzátették, hogy a hétvégén lehulló jelentősebb csapadék megoldotta a helyzetet, csak sajnos egy napot késett. A cég szerint két napon át szedték a tetemeket a mórichelyi tógazdaságból. 

(Borítókép:  Süllőket telepítenek a Balatonba Badacsonytomajban 2014. október 30-án.  Fotó:  Varga György / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.