Enyhült az aszály, de a harcnak még nincs vége

2022.08.24. 09:54
Átmenetileg enyhült az aszály az országban. Elsősorban ez az elmúlt napokban tapasztalható esőzéseknek köszönhető. Másfél méterrel emelte meg a Duna vízszintjét az országba érkező árhullám. A Velencei-tó és a Vekeri-tó helyzetén ez nem sokat segített. A Vízügyi Főigazgatóság szerint a hétvégi felmelegedést követően, valamint az előttünk álló csapadékmentes idő miatt egyre több lehet az aszályos terület.

Múlt héten Budapestnél 62 cm is volt a vízállás, most csaknem másfél méterrel magasabb, és keddre elérte a 200 cm-t. Az elmúlt napok csapadékos időjárása a Dunánál a leglátványosabb. A vízgyűjtőkbe jelentősebb mennyiségű csapadék esett, ezért egy kisebb árhullám érte el a Dunát.

Viszont a Vekeri-tó annyira kiszáradt, hogy látható a medre. Korábban is csak pár tócsa volt látható, mostanra viszont már csak a növények hajtanak ki a mederből. Továbbá a Velencei-tónál sem segített a csapadékos idő.

A Balaton és a Velencei-tó vízszintje jelentősen nem változott. A Velencei-tónál a vízállás egy centimétert emelkedett. Gyakorlatilag itt nagy eredményeket nem látni

mondta az RTL híradójának Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Mára sokkal kevesebb az aszályos terület országszerte, és főleg az ország keleti részén látható vörössel jelzett terület, ahol az aszály most is jelentősen tapasztalható. Azonban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint csak átmenetileg csökken a szárasság: „Akkora a vízhiány, hogy csak nagyon rövid ideig tudja mérsékelni az aszályhelyzetet. Például a Tisza vízgyűjtőjében említésre méltó csapadék nem hullott.”

Az előrejelzések szerint pedig az előttünk álló időjárás nem segíti az aszályhelyzetet.