Az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, mi a kormány egyik legfontosabb feladata

D  AS20220816001
2022.08.25. 20:55
A hazai élelmiszerlánc az eltelt hónapok nehézségei ellenére a világjárvány idején is bizonyította felkészültségét, teljesítőképességét és biztonságos működését, ami a hazai vállalkozások és a Nébih példás együttműködésének is köszönhető – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A 8. Agóra Szakmai Konferencia esztergomi megnyitóján Nobilis Márton államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak továbbra is az élelmiszer- és energiaellátás biztonságának garantálása jelenti az egyik legfontosabb feladatot. Továbbá amennyiben az elmúlt évek élelmiszeripari növekedését megtartani, sőt gyorsítani szeretnék, akkor válságállóvá kell tenni az ágazat minden területét.

Az eddigi adatok szerint a teljes ágazati árbevétel meghaladja a 4000 milliárd forintot, az élelmiszeripar nyeresége pedig többszörösére növekedett.

A szakmai konferencián 150 Magyar Termék védjegyhasználó cég tulajdonosát Nobilis Márton tájékoztatta arról, hogy a fejlesztési irányok tervezésekor több körben egyeztettek az ipari szereplőkkel, érdekképviseletekkel.

A 2021–2027-es forrás tervezésénél a kettős cél a hazai piacok visszaszerzése és az exportképesség fokozása volt. Ezen időszak európai uniós fejlesztési forrásokhoz biztosított 80 százalékos hazai társfinanszírozás történelmi léptékű fejlesztési lehetőséghez juttatja a magyar mezőgazdaságot.

Az államtitkár az MTI szerint kifejtette, míg a 2014–2020-as támogatási időszakban az ágazat számára több mint 468 milliárd forint megítélésére került sor hazai és EU-s forrásból, a mostani (2021–2027-es) időszak még ennél is nagyobb forrással tervez.

Csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre.

Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, amelyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe.

(Borítókép: Nobilis Márton. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)