Eldeformálódott gyümölcsöket és zöldségeket árulnak a britek a szárazság miatt

327C8KH-highres
2022.08.25. 21:51
A súlyos aszály miatt két üzletlánc, a Lidl és a Waitrose is értékesíti az eltorzult gyümölcsöket és zöldségeket Nagy-Britanniában, ezzel segítve a szárazsággal küzdő brit termelőket – jelentették be a kereskedelmi cégek csütörtökön.

„A kinézet nem minden, ami igazán fontos, az belül található” – hangsúlyozza a német tulajdonban lévő Lidl és a brit Waitrose kiskereskedelmi cégek legújabb üzletpolitikája. A Nagy-Britanniában közkedvelt élelmiszerláncok üzleteinek polcain ezentúl a nem szokásos vagy a nem legmegnyerőbb formájú zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak lesznek.

A Lidl és a Waitrose közölte, hogy felülvizsgálják a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó méretbeli és alakbeli szabványaikat. Ezzel nemcsak a szigetország elmúlt 50 évének legszárazabb nyarával harcoló termelőket segítik, hanem az elpazarolt ételmennyiséget is csökkentik.

Az ételpazarlás megállítására törekednek

Nagy-Britanniában utoljára 2018-ban jelentettek szárazságot. Az idei aszály azonban olyannyira súlyos volt, hogy a rendelkezésre álló víztartalék megőrzése érdekében a vízszolgáltatók kénytelenek voltak korlátozni a vízhasználatot.

Jóllehet a legközelebb beérkező termések másmilyen formát öltenek, mint amit megszokhattunk, mégis ugyanazt a kiváló brit minőséget képviselik – jelentette ki Ryan McDonnell, a nagy-britanniai Lidl vezérigazgatója az MTI szerint.

A Waitrose emellett bejelentette, hogy eldeformálódott termések millióit használja föl a saját márkás smoothiejai, levesei és készételei elkészítéséhez. Hozzátették, hogy a jelenlegi döntés egybecseng a felsőkategóriás élelmiszerlánc korábbi törekvéseivel, amelyek az alakját vesztett zöldségek és gyümölcsök forgalmazásával az ételpazarlás csökkentését vették célba. Az Edinburgh-i Egyetem egyik, 2018-as tanulmánya kimutatta, hogy

az Európában megtermett zöldség- és gyümölcsállomány mintegy harmadát selejtezik le,

amiért az egyes darabok nem felelnek meg az élelmiszerüzletek által meghatározott megjelenési iránymutatóknak. Ez évente hozzávetőlegesen 50 millió tonnányi olyan termést jelent, amely a boltok polcai helyett a kukában végzi.

(Borítókép:   Loic VENANCE / AFP)