Ez a szerkezet a megoldás, ha télen nem lenne áram

2022.08.26. 14:21
Egyes európai cégek komoly energiaválságra készülnek, így egyre több dízelolajat vásárolnak és halmoznak fel, hogy ne érjék őket váratlanul a lehetséges ellátási problémák télen.

A világ két legnagyobb adatközpont-üzemeltetője úgy döntött, felhalmozza a rendelkezésükre álló generátorok üzemanyagkészletét, mivel az orosz–ukrán háború miatt bekövetkező energiaválság télen áramellátási problémákat okozhat egész Európában – írja a Financial Times.

A 64 milliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval rendelkező és ezzel globális piacvezető Equinix, valamint 38 milliárd dolláros riválisa, a Digital Realty Trust bejelentette: extra dízelolajat vásárolnak, hogy tartalékenergiát tudjanak biztosítani európai telephelyeik folyamatos működtetéséhez.

„A háború februári kitörése óta készenléti tervezést végzünk – mondta Gary Aitkenhead, az Equinix európai, közel-keleti és afrikai ügymeneteiért felelős alelnöke. – Jelenleg nem számolunk azzal, hogy néhány óránál vagy legrosszabb esetben egy napnál tovább kell futnunk dízellel, de ha a helyzet úgy hozza, készek leszünk erre akár egy hétig is” – tette hozzá.

Mindenki előre tervez a téli időszak miatt

A két óriás készenléti terveit látva a kritikusan energiaigényes infrastruktúrát (például adatközpontokat vagy távközlési hálózatokat) működtető cégek gyorsan reagáltak, és folyamatosan vészhelyzeti tervekkel állnak elő a szolgáltatáskimaradás elkerülése érdekében.

A BT Group, az Egyesült Királyság legnagyobb multinacionális távközlési holdingtársasága közölte, hogy bár nem szorgalmazza további tartalékenergia beszerzését télre, figyeli, hogy a következő hónapokban mely nem kritikus hardvereket lehetne kikapcsolni az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Nagy-Britannia egyik legnagyobb, berendezések kölcsönzésével foglalkozó cége, amely nem kívánta magát megnevezni, ugyancsak megerősítette, hogy a téli időszakra való tekintettel extra dízelgenerátorokat halmozott fel.

Az Ukrajnában zajló háború az energiaárak példátlan mértékű emelkedését eredményezte Európában, miközben az EU legtöbb tagállama és az Egyesült Királyság arra törekszik, hogy csökkentse vagy megszüntesse az orosz gázfüggőséget, Moszkva pedig leállítja, akadályozza az ellátást, megtorolva ezzel, hogy az egyes országok Ukrajnát támogatják a konfliktusban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban „katasztrofális következményekkel” fenyegetőzött a világ energiapiacaira nézve abban az esetben, ha a nyugati hatalmak további gazdasági szankciókat léptetnek életbe Oroszországgal szemben, miközben európai politikusok és iparági szereplők alternatív energiaforrások felhasználásának lehetőségét lengették be, ha Moszkva tovább korlátozza az ellátást.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az adatközpontok világszerte évente 200-250 terawattóra villamos energiát használnak fel, ami a teljes kereslet egy százalékának felel meg.

Bár az adatközpont-szolgáltatásokkal foglalkozó cégek leginkább hálózatról vagy közvetlen áramvásárlási szerződések révén szerzik be az energiát, szinte mindig vannak tartalékban dízelgenerátoraik, hogy tudják biztosítani a működést instabil ellátás esetén.

Az Equinix és a Digital Realty Európa legnagyobb ingatlanbefektetési trösztje. Az Equinixnek 89 adatközpontja van Európa, a Közel-Kelet és Afrika 29 városában, míg a Digital Realty több mint 110 adatközpontöt működtet 13 európai országban, köztük az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban.

Gary Aitkenhead elmondta: az Equinix rendelkezésére álló dízelgenerátorok tartályait általában hatvanszázalékos kapacitásig töltik fel, de a cég ezt számos európai telephelyén kilencven százalékra emeli.

A Digital Realty megerősítette, hogy több gázolajat vásárol, és olyan megállapodásokat köt európai üzemanyag-beszállítóival, amelyek előírják az elsőbbségi szállítást, mivel központjainak többsége nemzeti jelentőségű helyszínnek minősül.