Drágán és rossz minőségben takarítanak be a gazdák

D MTI20210910020
2022.08.28. 14:27
Magyarország keleti részén késve érkezett meg a csapadék, nem tudta enyhíteni a nyáron kialakult, történelmi léptékű szárazság káros hatásait a mezőgazdaságra. A termelők szerint kiégtek és elszáradtak a növények, amin a csapadék már nem tud segíteni, de azért maradt olyan térség, ahol a termés túlélte a szárazságot.

A gazdák szerint a szárazság ellenére is akad olyan régió, ahol megmenekült a termés. Nógrádban egy gazda az utolsó pillanatban állította le a silózásra indított betakarítást, mert észrevette, hogy a kukorica mégiscsak teremni kezdett – derül ki az ATV Híradó riportjából. 

A napokban hullott eső nem tudta megmenteni az idei termést az ország keleti részén. Debrecen környékén szinte teljesen elpusztult a kukorica, amit legfeljebb az állatok takarmányozására lehet használni a silózás után. Az egyik legnagyobb cég elmondása szerint a szokásos mennyiség tizedét tudja betakarítani, ráadásul a megszokottnál sokkal drágábban.

Óriási költséggel kis termést, rossz minőségben tudunk betakarítani, de ez arra elég, hogy az állatok túléljék ezt az időszakot. Nagyon jelentős költségráfordításokkal kell fehérjét, energiát hozzátenni, vitaminokat és más kiegészítőket, hogy végül is tej legyen ebből a takarmányból

– nyilatkozta Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója.

Jól jött az eső, de nem volt elég

A gyümölcsösöket sem tudta feltámasztani az utóbbi napok 8-10 milliméternyi csapadéka. Az őszibaracknál az eső ráadásul még hátráltatja is a termelőket, mert a csapadék hatására jelentkeznek a gombás betegségek.

Ez a néhány milliméternyi csapadék, amit kaptunk, sajnos gombás folyamatokat tud elindítani, másodlagos gombás folyamatokat a poloskák szívogatása folytán. Tulajdonképpen az áru piaci értékét jelentősen csökkenti

– fejtegette Tóth Norbert gazdálkodó.

Megmenekült a termés egy része

A Nógrád megyei termelők közül az egyik szécsényi gazdaságban a napraforgó és a kukorica az utolsó pillanatban kapott esőt. Már készültek a termés nélküli betakarításra, amikor kiderült, hogy mégiscsak lesz termés:

Jött ez az eső, és ez azt jelentette, hogy megkötött, tehát van címer, van cső, és a csövön van szem. Nagyon nehéz megsaccolni, hogy milyen lesz, de szerintem egy 50 százalék kialakulhat az átlaghoz képest

– mondta az ATV hírműsorának Varga József családi gazdálkodó.

A Nógrád megyei gazdák sem zárják nyereségesen az évet, de veszteségtől nem kell tartaniuk, szemben az alföldi gazdálkodókkal, akik jelentős kiesésre számítanak, ráadásul az állattartók hatalmas költségek mellett tudnak csak jó minőségű takarmányhoz jutni.

(Borítókép: Kiss Dániel / MTI)