Ismét jelentősen nőttek a budapesti albérletek árai

BP-1854
2022.08.29. 11:35
Sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyan éves szinten még mindig erőteljes és gyorsuló drágulás látható az országos albérletpiacon, havi szinten már a lassulás jelei láthatók.

A lakbérek országos átlagban 23 százalékkal, Budapesten 25 százalékkal nőttek júliusban az egy évvel korábbihoz képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egy hónappal korábbihoz képest országosan 2,3 százalékkal, Budapesten 3 százalékkal emelkedtek a kiadó lakások bérleti díjai.

Bár a nominális díjak idén márciustól mind országosan, mind Budapesten magasabbak voltak a 2020. januári csúcsnál, reálértéken a kínálati díjak továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve idén júliusban országosan 4,0, Budapesten 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában – írták a közleményben.

Valamint az is kiderült, az előző hónaphoz mérten leginkább a budai nem hegyvidéki kerületekben – 4,6 százalékkal – és a pesti belső kerületekben – 4,1 százalékkal – emelkedtek a lakbérek. A budai hegyvidéki kerületekben 2,5 százalékos, a pesti átmeneti kerületekben 3,0 százalékos, a pesti külső kerületekben pedig 1,0 százalékos volt a növekedés.

Harmadik hónapja 20 százalék fölött

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy sorrendben harmadik hónap volt a július, amikor az országos lakbérek több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor hozzátette: az áremelkedés lassulást mutat, a havi szinten mért 2,3 százalékos országos és 3 százalékos fővárosi júliusi adat elmarad a júniusi 3,8 és 4 százalékos mutatótól.

Továbbá kitért arra is, hogy a kínálat augusztusban látott bővülése azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat. Az ingatlan.com elemzése szerint augusztusban 

a budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron voltak a legmagasabbak az árak, ahol 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, majd Győr és Veszprém következett 150-150 ezer forinttal. A legdrágábbak között volt még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt.

Az ingatlanközvetítő cég szerint a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz egy év alatt.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)