Komoly lépésre készteti az Európai Uniót az energiaválság

2022.08.29. 15:39
Az Európai Unió sürgősségi beavatkozást tervez az emelkedő áramárak megfékezésére – közölte hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

„Az egekbe szökő villamosenergia-árak rávilágítottak a jelenlegi villamosenergia-piaci struktúránk korlátaira. Teljesen más körülmények között és teljesen más céllal alakították ki. Ezért dolgozunk most egy sürgősségi beavatkozáson és a villamosenergia-piac strukturális reformján” – nyilatkozta Von der Leyen a szlovéniai Bledben megrendezett stratégiai csúcstalálkozón tartott beszédében.

Az áramárak példátlan növekedése felerősítette az inflációt és növelte a világjárványból lábadozó vállalkozások és háztartások gazdasági terheit.

Az uniós beavatkozási terv pontos részleteinek kidolgozása még folyamatban van. Uniós diplomaták szerint az EU végrehajtó testülete már ezen a héten részletes tervet nyújthat be, írja a Bloomberg.

Közben Csehország, az Európai Unió Tanácsának soros elnöke szeptember 9-re összehívta Brüsszelbe az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását, jelentette be hétfőn Jozef Síkela cseh ipari és közlekedési miniszter.

A miniszter szerint az európai energetikai piac összeomlott, ezért sürgős intézkedésekre van szükség. Az energiaválságért Síkela Oroszországot, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját tette felelőssé, írja az MTI.