2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

A szakértő szerint gazdasági összeomlás jöhet Magyarországon

02
2022.08.29. 13:09
Teljes gazdasági összeomlás jöhet Magyarországon, sőt még akár egész Európában is – erről írt hétfői blogbejegyzésében Zsiday Viktor befektetési szakember.

Kifejtette: augusztusban az európai gázárak megduplázódtak, az egész nyarat tekintve pedig négyszeresükre emelkedtek – holott már június elején is nagyon magas szinten voltak.

„Pénteken nagyjából 1400 Ft/m3 volt idén decemberre a gázár a holland határidős gázkereskedésben. 2023 egészére is közel 1300 Ft/m3 lesz” (Magyarországon a lakosság mindennel együtt 102, az átlagon felüli fogyasztásért egyelőre 747 forintot fizet) – fejtette ki a szakértő, hozzátéve: 

Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani.

Zsiday Viktor kifejtette, hogy még a rezsicsökkentés jelenlegi szabályai szerint is évente nagyjából 3000–4000 milliárd forintnyi költségvetési terhet jelent az államnak az, hogy a lakosság olcsóbban tudjon fogyasztani. Ez a hazai GDP 5-7%-a, és „ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani” – írta, hozzátéve, ha a gázárak a mostani szinten maradnak, „akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ami miatt minden másra kevesebbet fognak költeni az emberek, tehát a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog”. 

A szakértő szerint eközben az ipar és szolgáltatás területén is csődök, elbocsátások várhatóak, és közben a pénzügyi helyzet is romlik, a kamatok az egekbe szöknek, a kormány pedig újabb és újabb megszorításokra kényszerül. „Zsugorodás mindenhol, minden szektorban, sehol egy ellensúly. A gyengülő forint pedig még rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra” – írta Zsiday Viktor, majd így összegezte a kilátásokat:

Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek.

Uniós szinten lehetne megoldani? 

A szakember végül azt írta: a történelmi példák arra mutatnak, hogy hasonló helyzetekben a kormányzatok gyakran egyszerűen betiltották a kereskedést bizonyos termékekkel, vagy központilag osztották el azokat (pl. jegyrendszerrel).

Mivel a gázárak emelkedése nagyon fáj, és elképesztően begyorsult, ezért nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon

– írta Zsiday Viktor. 

Hozzátette azt is, hogy „ettől még minden probléma nem fog megoldódni, hiszen ez azt jelenti, hogy adagolni kell a gázt, el kell dönteni, ki, mikor, mennyit kap”. Ráadásul mindez „csak úgy működik, ha minden ország jelentősen csökkenti a fogyasztását: ez vagy hidegebb lakásokat vagy (és) leálló ipart jelent”.

Megoldás nincs, de a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusok könnyen felfüggesztésre kerülhetnek. Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz!

– összegezte blogbejegyzése végén a szakember.

(Borítókép: Zsiday Viktor 2013. szeptember 12-én. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)