1400 forint lesz egy liter étolaj, ha megszűnik az árstop

2022.08.30. 18:55
Körülbelül 1300-1400 forintra drágulhat az étolaj az élelmiszerárstop megszűnésekor – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL-nek.

Az árstopot a kormány legutóbb október 1-jéig hosszabbította meg. Raskó György szerint ha megszűnik az élelmiszerárstop, akkor

1300-1400 forintra drágulhat majd az étolaj.

A közgazdász mindemellett azt valószínűsítette, hogy az árstopot nem azonnal, hanem fokozatosan, lépésről lépésre fogja megszüntetni a kormányzat, de az áremelkedés még így is hatalmas terhet jelent majd a vásárlóknak. 

„Lényegében mindennek az ára emelkedni fog. Jelen pillanatban olyan élelmiszerek vannak az ársapka alatt, amelyek ára a szomszédos országokban 40-50 százalékkal magasabb – vázolta a helyzetet, utalva arra, hogy az étolaj drágulhat majd a legnagyobb mértékben, 70-80 százalékkal.

Az árstopos termékek közül egyedül a liszt az, amelynek várhatóan nem fog tovább emelkedni az ára – fejtette ki Raskó György az RTL-nek nyilatkozva. Az agrárközgazdász a minap egy másik interjúban beszélt arról, hogy milyen mértékben drágultak és drágulnak Magyarországon azok a termékek, amelyeket az árstop nem érint.