Oltalmazza az EU a „Nagykörűi ropogós cseresznyét”

2022.08.30. 21:12
Az Európai Bizottság a Nagykörűi ropogós cseresznye” elnevezést uniós oltalomban részesítette, így már 81 földrajzi árujelzőnk élvez oltalmat az EU területén.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” a Tisza kanyarulatai által körbeölelt területen terem. A különleges mikroklímának és a talaj adottságainak köszönhető nagy szemmérete, élénk színe, kellemes édes-savanykás íze és ropogós állaga – írta Nagy István az Európai Bizottság döntését magyarázva, miután oltalom alá helyezték az elnevezést.

Termőterülete Nagykörű közigazgatási határán belül helyezkedik el, kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen alapul. A Tisza folyó kanyarulatai körbeölelik a települést, így a terület különleges mikroklímával rendelkezik. A mikroklímának és a talaj adottságainak köszönhető, hogy az itt termesztett „Petrovay ropogós” tájfajta, valamit egyéb cseresznyefajták – Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Jaboulay – kizárólag ezen a földrajzi területen termesztve hozzák az élénk színű, szív alakú, nagy szemű (26-38 milliméter átmérőjű), kellemesen édes-savanykás ízű, ropogós cseresznyét – írja a kormany.hu.

Apáról fiúra szállt a szaktudás

A természeti adottságok mellett kiemelték az emberi tényezőket is: a helyi termelők 150 éves termesztéssel kapcsolatos, apáról fiúra szálló szakértelme és tapasztalata. A „Nagykörűi ropogós cseresznye” 2016-ban elnyerte a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát.

A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. Több újságcikk, illetve rádióműsor Magyarország cseresznyéskertjeként emlegeti Nagykörűt. Nagykörű településen 1996 óta minden év júniusában megrendezik a Nagykörűi Cseresznyefesztivált, a cseresznye érésének ünnepét.