Az atom lenne a megoldás, sötét karácsony vár Párizsra

GettyImages-904203104 (1)
2022.08.30. 17:49
Franciaország helyzete gyökeres megváltozott: akkor szorul rá a környező országok energiakészletére, amikor az egész világ súlyos energiaválsággal küzd.

Előfordulhat, hogy Franciaország, amely eddig Európa legnagyobb energiaexportőre volt, ezen a télen nem termel elegendő atomenergiát ahhoz, hogy segítsen az orosz gáz alternatíváit kereső európai szomszédoknak. Sőt még az is előfordulhat, hogy a saját szükségleteit sem tudja fedezni.

Franciaország évek óta hozzájárul Európa villamosenergia-ellátásának biztosításához, a régió teljes energiatermelésének mintegy tizenöt százalékát biztosítja az ország. A francia közreműködés 2012-ben vette kezdetét, idén először azonban Franciaország nettó energiaimportőrré vált, mivel saját atomenergia-termelése harmincéves mélypontra süllyedt – állítja az EnAppSys tanácsadócég. 

Az ország atomerőműveinek javítása miatt tovább csökkent az ellátás, ami nem is jöhetett volna rosszabbkor. Európa az ukrajnai háború okozta energiaválságban szenved, a villamos energiájának hetven százalékát atomenergiából nyerő Franciaország pedig elvesztette az előnyét. 

A francia villamosenergia-árak rekordot döntöttek – a hónap elején meghaladták az ezer eurót megawattóránként –, és az előrejelzések szerint a termelés az ország belső keresletének kielégítésre sem lesz elég. „Az egekbe szökő villamosenergia-árak gazdasági fenyegetést jelentenek, mivel Franciaország nukleáris ellátásának kérdése látszólag nagyobb kihívássá vált, mint az orosz gáz” – magyarázta Norbert Rücker, a Julius Baer gazdasági és új generációs kutatási részlegének vezetője.

Franciaország ötvenhat atomreaktorából sokat le kellett kapcsolni a késedelmes karbantartás és a tavaly decemberben felmerült korróziós problémákkal kapcsolatos ellenőrzések miatt. Egyes reaktoroknak még a nyáron le kellett állítaniuk a termelést, hogy megakadályozzák a reaktorok hűtésére használt folyók túlmelegedését. Idén az EDF előrejelzése szerint a francia nukleáris termelés 280-300 terawattóra lesz – ez 1993 óta a legalacsonyabb. 

Ez félelmetes téli kilátásokat jelent

– mondta Mycle Schneider párizsi atomenergia-tanácsadó.

A Reuters által megkérdezett hat elemző szerint Franciaország energiakapacitása a téli időszakban még az EDF előrejelzéseit sem fogja elérni. Ez azt jelenti, hogy Franciaországnak több áramot kell importálnia akkor, amikor Európa többi része is súlyos energiahiánnyal néz szembe. Franciaország legnagyobb szakszervezete, a CGT szakszervezet folyamatos áramszünetre készül ezen a télen.

A helyzet valóban aggasztó. Azt állítani, hogy nem lesz áramszünet, nagyon optimista hazárdjáték, hacsak az ember nem tudja biztosan, hogy meleg lesz a tél

– nyilatkozta Virginie Neumayer, aki a CGT-nél követi az aktuális helyzetet. 

(Borítókép: Atomerőmű Párizsban, Franciaországban 2017. február 9-én. Fotó: Mehmet Acar / Anadolu Agency / Getty Images)