Érkeznek a sok száz ezres számlák – találtunk olyat is, akinek hétszeresére nőtt a rezsije

takaritgattaaaal eddig
2022.09.03. 08:54
Érkeznek az első számlák az után, hogy a kormány július 13-án bejelentette: energia-veszélyhelyzetet hirdet, és hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. A lakossági fogyasztókat is lesújtó változás a vállalkozásoknak valóságos rémálom, van olyan cég, amely az eddigi 250 ezer forint helyett már 1,3 millió forintot fizet a villanyért.

A magyar kormány júliusban egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, ami augusztusban lépett életbe. Ebben fogalmazták meg, hogy a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár, majd nyilvánosak lettek a részletszabályok, az internetet ellepték a különböző rezsikalkulátorok. Ezekben a napokban jött el az igazság pillanata. 

Hamar kiderült, hogy az új szabályozás igazi vesztesei leginkább talán a cégek, hiszen augusztustól csak a mikrovállalkozásoknak jár a csökkentett áram- és gázár, ahol legfeljebb tíz főt foglalkoztatnak, az árbevételük vagy a mérlegfőösszegük pedig nem haladja meg a kétmillió eurót (nagyjából nyolcszázmillió forintot). Tehát a hatályba lépett jogszabály értelmében csak jóval kevesebb vállalkozás tartozik a kedvezményezettek körébe, rengetegen nem kapják többé kedvezményes áron a gázt és az áramot. Az Index négy, különböző nagyságú és árbevételű céget kérdezett az érkező számlákról, várható kiadásokról, a cégtulajdonosok lehetőségeiről.

Hétszeres szorzóval is találkoztunk 

Egy belvárosi étterem tulajdonosának kis híján kétszeresére nőttek a rezsiköltségei: míg a júliusi számlája 35 ezer 456 forintot mutatott, az augusztusi számlán már 70 ezer forintot (pár száz forinttal) meghaladó összeget látott. Az étterem vendégei még szívesen vacsoráznak a helyiség előtt kialakított teraszon, illetve a nyári, kora őszi hónapokban a fűtés sem esedékes, de a hely tulajdonosa szerint a későbbiekben végzetes lehet számára az új szabályozás.

Egy vállalkozót ma már minden területen megbélyegeznek. Piaci áron tankolok, többet fizetek azért, hogy elvigyék a szemetem, és itt vannak a számlák: csak az augusztusi csekkem a korábbi kétszeresét mutatja, gyanítom, hogy a téli időszakban több százezer forinttal kell a postára mennem. A pincéreket tisztességesen fizetem, hogy ne meneküljenek Ausztriába mosogatni, az alapanyagot is többszörösén veszem a korábbihoz képest, és emellett reménykedem, hogy akad még valaki, aki úgy általában beül egy étterembe. Ide még beülhet, de ha a jövőben már hat számjegyű lesz a kontó, lehúzhatom a rolót

– mondták el kérdésünkre. 

Egy másik cég tulajdonosa öt és félszeresét fizeti a korábbinak: bár szerződött állami céggel, hogy fixen ennyi lesz a kiadás, a villanyért a korábbi 250 ezer forint helyett 1,3 millió forintot ad le.

Az erről szóló szerződést már aláírtuk, január 1-jétől a 25 forint per kilowatt helyett 135 forintot kérnek kilowattonként. Így lesz a számlán milliós tétel a százezres helyett, és ez még csak a villany. A gázszámla pontosan a háromszorosára nő. Abból pedig nem tudok többet adni, amit termelek, mert mezőgazdasági cég tulajdonosaként az időjárást sem befolyásolhatom, hogy többet essen az eső, több termény reményében

– fogalmazott a cégvezető.

Egy családi vállalkozás pedig döbbenten panaszolta, hogy az ő szorzója hétszeres, bizniszétől könnyen lehet, hogy tokkal-vonóval megválik.

Míg korábban negyvenezer forintot fizettem, most 280 ezer forintról kaptam számlát. Rémálom az egész, képtelenség lesz ezt a későbbiekben fenntartani. Kiskapu, kedvezmény, bármilyen lehetőség a távolban sincs – család, gyermekek, idős szülők viszont igen! Meglátjuk, mihez kezdhetünk

– lamentált a tulajdonos.

Szintén komoly pluszköltségekre számít egy műhelytulajdonos, akinél autószereléssel foglalkoznak az alkalmazottak. A több helyiséggel rendelkező csarnok eddigi rezsije 80–100 forint közé esett havonta, és bár az augusztusi számlát még nem kapták meg, télen havi 300–400 ezres rezsivel kalkulálnak már.

A napelem lehet a megoldás?

Egy szakértő szerint a kormány bejelentése után megindult a roham a napelemekért: egy telepítéssel foglalkozó cég korábban közölte, hogy munkaerőt toboroznak, hogy kielégítsék az igényeket. Hozzátette, nem voltak felkészülve erre az óriási keresletnövekedésre, így a leghamarabb október végén vagy november elején telepítik a szerkezeteket. Az árak azonban jelentősen nőhetnek addig, ugyanis importtermékről van szó, és nem forintban fizetnek érte.

Az általunk megkérdezett cégvezetők közül bár fontolgatják ketten is a napelemek telepítését, tartanak attól, hogy később megbánhatják döntésüket, valamint azt is megjegyezték, hogy négy-, de akár tízmilliós tétel is lehet a kiépítésük, ezért a számukra bizonytalan megoldásért is mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

Egyelőre marad tehát a várakozás és a kalkulálás.

Ha Önnek is van rémtörténete a friss rezsiszámlákról, erre a címre várjuk levelét, akár fotóval is: indexugyelet@index.inda.hu

(Borítókép: Index)