Novembernél előbb nem javulhat a magyarországi üzemanyaghiány

DSC5307
2022.09.04. 19:51
Továbbra is üzemanyaghiány van a benzinkutakon, és novembernél előbb nem is számíthatunk arra, hogy több üzemanyag lesz – mondta Bujdos Eszter. A szakember szerint a nyári időszak, főleg az augusztus kritikus volt.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint továbbra is üzemanyaghiány van a magyarországi benzinkutakon. Elmondása szerint a kis kutak csökkentett mennyiséghez jutnak hozzá, amikor üzemanyagot igényelnek, így a gázolajnak az 50, míg a benzinnek a 35 százalékát kapják meg.

A szakember arról is beszélt, hogy a nyári időszak, különösen az augusztus volt kritikus az üzemanyag-ellátás tekintetében, de a mezőgazdáság miatt szeptemberben is nagy a kereslet a gázolajra. 

Hivatalosan a Mol karbantartási munkálatai várhatóan októberben érnek véget, ekkor indulhat újra a finomítás az OMV-nél is. Mi azonban novembernél előbb nem számítunk arra, hogy több üzemanyag lesz. Ne felejtsük el, hogy egész Európa üzemanyaghiányban szenved. Most érezzük a hatását annak, hogy az európai országok szakítanak az oroszokkal, és alternatív forrásokra állnak át

– fogalmazott Bujdos Eszter a Blikknek.

Az ügyvezető szerint az üzemanyaghiányban gyakorlatilag az összes benzinkút érintett, de főleg az OMV- és a Mol-kutak. Azonban elmondta, hogy a független benzinkutaknál már sok esetben szerdán, csütörtökön elfogy a heti kvóta.

Az üzemanyagimportról Bujdos Eszter a lapnak azt mondta, hogy a behozatalt a hatósági árak nehezítik meg, mivel a finomítók szívesebben adnak el üzemanyagot olyan országoknak, ahol nincs bevezetve a veszteséges hatósági ár.

Az országos üzemanyag-ellátás biztonságán a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) úgy próbál javítani, hogy felszólították a szövetségükbe tartozó benzinkutakat, illetve társult vállalkozásokat, hogy szabadítsák fel a meglévő készleteiket, és a lehetőségeikhez képest korlátozás nélkül szolgálják ki ügyfeleiket. Egri Gábor, az FBSZ elnöke az Indexnek elmondta, a döntést többek között azért hozták, mert ezzel kívánják jelezni a vásárlóiknak, hogy rendelkezésre állnak, illetve a kis benzinkutak szeretnének szolidaritást vállalni az autósok felé. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)  • Tippek
  • Bankszámla