Bejelentették: Debrecenbe érkezik a világ egyik vezető autóalkatrész-gyára

2022.09.06. 15:34
A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. egy több mint 40 millió eurós (körülbelül 16 milliárd forintos) befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Az MTI szerint az államtitkár közölte: a beruházás 300 új munkahelyet hoz létre, és a projekthez a magyar kormány 1,5 milliárd forintos támogatást ad. 

Magyar Levente elmondta: az újabb kínai beruházás a jövő iparágában valósul meg, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az elektromosautó-gyártásra, a kiegészítő iparágakra, mert ezek fogják a magyar gazdaságot XXI. századi modern gazdasággá tenni. A mostani projekt által 

a világ egyik vezető elektromosautóalkatrész-gyára első üzemét hozza létre Kínán kívül.

Európai helyszínt keresve pedig hosszas mérlegelés után hozták meg a stratégiai döntésüket, és választották Magyarországot – mondta a KKM államtitkára, aki azt is hangsúlyozta: a magyar gazdaság idén a második negyedévben a harmadik legnagyobb növekedést érte el az Európai Unió tagállamai között.

Matthew Shen, a Halms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a tulajdonos Huashou cég innovatív, integrált megoldásokat nyújt a világ autógyárainak, az elektromosjármű-gyáraknak, leginkább alumínium részalkatrészeket állítanak elő. Bíznak az elektromosjármű-gyártás jövőjében, és az európai ügyfelekkel való szorosabb kapcsolattartás érdekében döntöttek a debreceni befektetés mellett, ahol digitalizált, automatizált gyártósorokat működtetnek majd – emelte ki az ügyvezető igazgató.

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester a sajtótájékoztatón óriási eredménynek nevezte, hogy globális gazdasági válság idején újabb kínai befektetés valósul meg a debreceni déli ipari parkban, ahol a Huashou beruházása a harmadik kínai beruházás lesz. Az alpolgármester hangsúlyozta: Debrecen a jövő európai városaként az elektromobilitás központjává válik.

Debrecenben néhány hete már bejelentettek egy minden eddiginél nagyobb, rekordértékű magyar beruházást is: a globális akkumulátorpiac legnagyobb szereplője, a kínai CATL egy 7,34 milliárd eurós (körülbelül 3000 milliárd forintos) beruházást valósít meg az országban.