Elkezdődött: zárnak az uszodák az energiaárak miatt

2022.09.06. 11:47
Mintegy harminc nyilvános uszoda bezárt több francia városban, mert az üzemeltető vállalat nem tudja kifizetni a többszörösére emelkedett energiaárakat.

A Franciaországban működő mintegy négyezer nyilvános uszoda 10 százalékát nem közvetlenül az önkormányzatok, hanem egy állami fenntartású vállalat működteti. Értelemszerűen a földgázzal fűtött létesítmények nagy energiafogyasztók, és ezekre a létesítményekre nem vonatkozik a kormánynak a lakossági, illetve a kis- és középvállalatok energiaáraira egy évvel ezelőtt bevezetett korlátozás. Így az állami vállalat a héten bejelentette, hogy átmeneti jelleggel, de bezárja a létesítményei harmadát.

Az intézkedés következtében a dolgozókat fizetett szabadságra küldi.

A vállalat energiaszámlája havi 15 millióról 100 millió euróra emelkedett, ez az éves forgalma teljes összegének felel meg. A Vert Marine nem kívánta a belépőjegyek árát növelni, így kénytelen volt a bezárás mellett dönteni, egyben felszólította „az önkormányzati és kormányzati szerveket, hogy tegyék meg a szükséges és példa nélküli intézkedéseket annak érdekében, hogy az energia ismét elviselhető költségű legyen”.

Ez nem egy rendkívüli intézkedés

Franciaországban a nyár folyamán számos önkormányzati fenntartású uszodában rövidebb lett a nyitvatartási idő, vagy csökkentették a víz hőmérsékletét a számlák összegének csökkentése érdekében. A France Urbaine elnevezésű egyesület szerint az uszodák mintegy tizede zárhat be országszerte télen az energiaárak emelkedése miatt – derült ki az MTI összefoglalójából.