Matolcsy György: A kriptovalutáké és a digitális jegybankpénzeké a jövő

2022.09.06. 11:41
A világgazdaság jelenlegi turbulens helyzete kiemelt jelentőséggel bír a pénzügyi szektor számára is. A jelen korszak kulcsfontosságú szegmense a fenntarthatóság, és ennek egyik záloga a technológiai innováció – hangzott el Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének videoüzenetében, amelyet a pekingi China Financial Technology Forum résztvevőinek küldött.

A pekingi China Financial Technology Forum 2022 nyitóceremóniájának egyik felszólalója Matolcsy György volt. A fórum középpontjában olyan témák állnak, mint az új pénzügyi ökoszisztéma, az üzleti, banki, biztosítási modellekben bekövetkezett jelentősebb változások, valamint az, hogy az AI, a big data, a felhőalapú számítástechnika, a block chain és az egyéb technológiák hogyan tudják támogatni a jövő pénzügyeit – olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

A jegybank elnöke videoüzenetében a világban bekövetkező drámai változásokról és azok globális hatásairól beszélt. Kiemelte: az internet megjelenésével új korszak kezdődött, amely megváltoztatta a pénz és a pénzügyi rendszer eddig megszokott menetét. 

A mai kor kihívása ezért a szabályozott digitális pénzpiac megteremtése, melyhez elengedhetetlenek lesznek a kriptovaluták és a digitális jegybankpénzek.

A pénz jövője és a jövő pénze is kizárólag a digitális térben értelmezhető.

Matolcsy György elmondta: minden globális korszakban vannak kulcsfontosságú szegmensek, így napjainkat az euro-dollár alapú pénzügyi rendszer határozza meg. Azonban hozzátette, hogy a digitalizáció kedvez más globális devizák, mint például a renminbi felemelkedésének.

Az MNB elnöke szerint új fejezet kezdődik, és a környezeti fenntarthatóság is meghatározóvá válik. A mai, új geopolitikai és gazdasági környezetben a fő kihívásnak azt tartja, hogyan tehetjük fenntarthatóvá életmódunkat. Ennek a kulcsa pedig meglátása szerint a technológiai innováció lesz.