Piaci áron tankol? Most el van intézve a napja

GettyImages-494454154
2022.09.07. 07:46
Mindez azoknak lehet jó hír, akik már csak piaci áron tudják megtölteni a járművüket. Ettől függetlenül a hazai benzinkutakon változatlanul jellemző az üzemanyaghiány.

Szerdától jelentősen csökken a benzin és a gázolaj piaci ára is. A 95-ös benzinért literenként bruttó 30 forinttal kell kevesebbet fizetni, a gázolaj piaci ára pedig bruttó 35 forinttal lesz kevesebb a hét közepén – írja a holtankoljak.hu.

A hatósági 480 forintos árak mellett az alábbi piaci árakkal találkozhatunk a kutakon:

  • 95-ös benzin: 656,9 Ft/liter;
  • gázolaj: 788,9 Ft/liter. 

A kormány által bevezetett üzemanyagárstop továbbra is érvényes, így a lakosság nagy része továbbra is a 480 forintos, hatósági áron tankolhat. Azoknak viszont, akik már csak piaci áron tudják megtölteni a járművüket, jó hír lehet az árcsökkenés.

A hazai benzinkutakon változatlanul jellemző az üzemanyaghiány, és novembernél előbb nem is javulhat a helyzet – erről Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője nyilatkozott korábban. Elmondása szerint a kis benzinkutak csak csökkentett mennyiséghez jutnak hozzá, így az igényelt gázolajnak az 50, míg a benzinnek csupán a 35 százalékát kapják meg.

Arról pedig Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke beszélt a napokban, hogy százra tehető azoknak a magyar benzinkutaknak a száma, amelyek – jellemzően a hét második felére – egyik vagy másik hatósági áras üzemanyagfajtából kifogynak.

(Borítókép: Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images)