Jól halad az OTP szlovén bankfelvásárlása

2022.09.07. 18:39

Erősödéssel zárta a napot az OTP Bank a tőzsdén, miután napvilágot látott, hogy már csak egyetlen engedélyt kell megszereznie ahhoz, hogy véglegessé váljon a szlovén Nova KBM bank megvásárlása – írta a Portfolio.

A portál az RTV Slovenia híre alapján közölte, hogy az Európai Központi Bank már jóváhagyta a tranzakciót, a szlovén versenyhatóság a napokban adhat engedélyt a felvásárlásra, így az OTP a vételár átutalása után megszerezheti a piac ötödét birtokló második legnagyobb szlovén bankot.

Az OTP történetének legnagyobb összegű felvásárlása még tavaly május végén indult azzal, hogy a pénzintézet aláírta a Nova KBM megvásárlásáról szóló szerződést. Az eladó a bank 80 százalékát tulajdonló amerikai Apollo Alap, illetve a 20 százalékos hányadot birtokló EBRD volt. Az engedélyezési folyamat azonban elhúzódott, a legutóbbi határidő az idei harmadik negyedév vége volt.

Tavaly év végén a Nova KBM mérlegfőösszege 9,96 milliárd euró volt, vagyis mostani árfolyamon közel 3960 milliárd forint, a szlovén bank a 2020-as 211 után tavaly 113 millió euró profitot ért el, utóbbi összeg jelenlegi árfolyamon közel 45 milliárd forint.

Vételárat ugyan hivatalosan egyik fél sem árult el, azonban a kiszivárgott hírek szerint az OTP közel egymilliárd eurót fizethet azért, hogy a Nova KBM megszerzésével közel 30 százalékosra növelje részesedését a szlovén bankpiacon. 

A BÉT-en a hírre az OTP részvényárfolyama 2,9 százalékos pluszban zárt, közel 3 milliárd forintos forgalom mellett.