Csődhullám fenyegeti az európai légitársaságokat

2022.09.07. 10:57
A jelenlegi gazdasági környezetben szorult helyzetbe kerülhetnek a közép- és kelet-európai légitársaságok, és akár a csőd szélére is sodorhatja őket a háború okozta válság.

A magasabb üzemanyag- és munkaerőköltségek, valamint a nyári időszak után csökkenő utazási kedv miatt szorult helyzetbe kerülhetnek az európai légitársaságok. Míg az elmúlt időszakban több állam is kisegítette a koronavírus-járvány miatt veszélybe került cégeket, a mostani gazdasági helyzetben ezúttal nem fognak tudni segítséget nyújtani – írja az Airportal.

A Bernstein elemzőcég szerint Európa hat legnagyobb légitársasága nincsen olyan nagy veszélynek kitéve. A fapados Ryanair, Easyjet és Wizz Air ugyanis befektetési ajánlású hitelminősítéssel rendelkezik, az Air France–KLM, az IAG és a Lufthansa-csoport pedig továbbra is számíthat majd állami segítségre.

A közép- és kelet-európai kisebb légitársaságok a legsebezhetőbbek: egy ciprusi és két albániai cég, valamint belarusz, bulgáriai, csehországi, grúziai, moldovai és romániai székhelyű cégek kerülhetnek a csőd szélére. Ezeknek a társaságoknak a csődje a Wizz Airnek, illetve a Ryanairnek is kedvezhet.