Októberben indul a karbantartások második fázisa a százhalombattai finomítóban

DSZZS20170524007
2022.09.09. 18:26
Október elején indul a leállás második fázisa a Mol százhalombattai finomítójában, a munkafolyamatok az eleve kritikus dízelgyártást érintik.

A tervek szerint a július végi leállást követően szeptember 18-án minden üzem termelésbe áll Százhalombattán, a Dunai Finomítóban, amit korábban már az olajtársaság is jelzett.

A Mol tájékoztatása szerint a finomító őszi karbantartási munkálatainak első fázisa az ütemtervnek megfelelően zajlik, az érintett 11 üzemből 7 már üzemel. A maradék négy üzem esetében jövő vasárnapra fejeződik be a munka.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője arra figyelmeztetett, nem várható el, hogy szeptember 18-án az üzem azonnal elérje a szokásos termelési szintet. „Mindig van egy felfutási időszak, ami heteket is igénybe vehet” – mondta.

Az sem garantált, hogy az újraindítás jól sikerül – nyilatkozta az elemző a Világgazdságnak. Példaként az OMW schwechati üzemét hozta fel, ahol nem várt problémák jelentkeztek a leállást követő restartnál. A Mol azt is közölte, a karbantartási munkálatok nem most érnek véget.

A Világgazdaság információ szerint október elején indul a tervezett őszi finomítói karbantartások második fázisa, ekkor végzik el a további üzemek nagyjavítását. Ennek részleteiről további felvilágosítást nem adott a cég, Pletser Tamás viszont úgy értesült, ez egy rövidebb, pár hetes munkafolyamat, ami a dízelgyártó üzemeket érinti.

A lap emlékeztet, hogy mindez érzékeny területnek minősül, hiszen a dízelellátás a régióban tapasztalható hiány miatt eleve kritikus. Ennek befejezése után a dízel-előállítás felfutása szintén elhúzódhat, az ellátási nehézségeket viszont enyhítheti a kereslet csökkentése, télen ugyanis jellemzően mérséklődik a fogyasztás.

(Borítókép: Mintát vesznek a gázból a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2017. május 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)