Újabb hárommilliárd forintos támogatást kapnak a természettudományi kutatások

2022.09.09. 17:02
A Nemzeti Kutatási Kiválósági Program 2022. évi pályázatán összesen közel hárommilliárd forint támogatást nyert tíz hazai kutatási projekt, amelyek ökológiai, közgazdasági, matematikai és kémiai témákra is fókuszálnak. 19 érvényes pályázat érkezett, összesen 6,2 milliárd forintos támogatási igénnyel. Az elnyerhető támogatás mértéke öt évre akár 350 millió forint is lehet pályázatonként.

Ökológiai, közgazdasági, matematikai és kémiai témákra is fókuszál az a tíz hazai kutatási projekt, amely az Élvonal Kutatási Kiválósági Program 2022. évi pályázatán összesen közel hárommilliárd forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A program keretében a legkiválóbb magyar és külföldi kutatók kaphatnak öt évre szóló, nemzetközi mércével is versenyképes támogatást, hogy projektjüket egy magyar kutatóintézetben eredményesen megvalósítva eséllyel pályázhassanak az Európai Kutatási Tanács (ERC) még jelentősebb forrásaira – összegzett dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezelésében kiírt Élvonal Kutatási Kiválósági Program legfontosabb mércéje a pályázat vezető kutatójának korábbi sikeres nemzetközi megmérettetése. Az elnyerhető támogatás – öt évre akár 350 millió forint – nemzetközi összehasonlításban is versenyképes feltételeket teremt a világszínvonalú kutatáshoz.

Az idei felhívásra 6,2 milliárd forint támogatási igénnyel 19 érvényes pályázat érkezett, amelyeket dedikált szakértői testület értékelt.

A pályázatok a tudományterületek széles körét felölelik, a kutatási tervek túlnyomó részében (körülbelül 79 százalékában) a természettudományok területéről, ezenfelül két pályázat a társadalomtudományok területéről érkezett, és egy-egy pályázatot nyújtottak be bölcsészettudományok, valamint műszaki tudományok képviseletében.

A korábbi években hirdetett nyertesek szintén a lehető legváltozatosabb tudományterületeket képviselik: matematikai, idegtudományi és fizikai témák éppúgy megtalálhatók közöttük, mint ökológiai, csillagászati vagy nyelvészeti kutatások.

A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra a tudomány, a technológia és az innováció területén is Európa öt legsikeresebb országa közé kerüljön, ehhez elengedhetetlen, hogy Magyarország vonzó környezetet jelentsen világszínvonalú kutatási projekteknek is.

„Az Élvonal program most újabb hárommilliárd forinttal támogatja a jövő felfedezőit” – hangsúlyozta dr. György László.