Az 5 legnagyobb EU-tagállam bevezeti a globális minimumadót

2022-09-09T092104Z 1620025349 RC2KDW9LQUV1 RTRMADP 3 ECB-POLICY-
2022.09.09. 21:03
Az Európai Unió öt legnagyobb gazdaságának kormánya pénteken bejelentette, hogy jövőre a magyar kormány tiltakozása ellenére is bevezetik a globális minimumadót. Hozzátették, hogy akkor is megteszik ezt, ha a magyar kormány továbbra is kitart eddigi álláspontja mellett.

A magyar kormány júniusban, az utolsó pillanatban akadályozta meg a 15 százalékos minimumadó Európai Unió általi elfogadását. Ezzel megakadályozta a megállapodás elfogadását, amely az egész EU-ban érvényes lett volna – írta meg a Reuters.

Amennyiben a következő hetekben sem születik meg az egyhangú döntés, kormányainknak teljes mértékben eltökélt szándékuk, hogy teljesítsék kötelezettségvállalásukat. Készen állunk a globális minimumadó minden lehetséges jogi eszközzel történő 2023-as bevezetésére

– fogalmaztak közös nyilatkozatukban Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia pénzügyminiszterei.

A franciák felvetették annak lehetőségét, hogy uniós jogi eljáráshoz, úgynevezett megerősített együttműködéshez folyamodjanak, amelyhez legalább 10 tagállamra van szükség. A jogszabályokat nemzeti szinten egyedileg is elfogadhatják.

Az igazságos adózás az Európai Unió prioritása. A reformot jövőre végrehajtjuk akár európai, akár nemzeti szinten

– mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

A magyar kormány azzal érvelt, hogy a terv jóváhagyása árthat az európai gazdaságnak, de egyes európai tisztségviselők azt sugallják, hogy szerintük a magyar kormány tárgyalási alapként használja a globális minimumadóval kapcsolatos ellentétes álláspont, hogy ennek segítségével hozzáférjen a EU által visszatartott, sok milliárd eurónyi uniós helyreállítási alap forrásaihoz.

(Borítókép: Kai Pfaffenbach / Reuters)