Magyarország a románokkal és a lengyelekkel verseng egy Mercedes-gyárért

GettyImages-53289666
2022.09.09. 13:04
Az elektromos meghajtású járművek gyártására specializálódott amerikai Rivian üzemet hozna létre Közép-Kelet-Európában, és egyes források szerint meg is állapodott erről Romániával, azonban Magyarország és Lengyelország is jelezte együttműködési szándékát.

Romániában létesítene elektromos meghajtású kisteherautók gyártásával foglalkozó gyárat a Mercedes-Benz és az amerikai Rivian. A két vállalat a napokban írta alá az erről szóló megállapodást. Mathias Geisen, a Mercedes-Benz Vans vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az új vállalatban a két cég részesedése 50-50 százalék lesz – írja az Új Magyar Szó.

A tervek szerint a Mercedes-Benz és a Rivian két nagy méretű elektromos furgont gyárt majd együtt. A szándékok egyértelműek, a célokat megfogalmazták, azonban a románok nem számoltak azzal, hogy versenytársakat kapnak. A zöldmezős beruházás helyszíne ugyanis még nem ismert, mivel Románia mellett 

MAGYARORSZÁG ÉS LENGYELORSZÁG IS JELEZTE, HOGY EGYÜTTMŰKÖDNE A KIFEJEZETTEN ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ JÁRMŰVEKRE SPECIALIZÁLÓDOTT ÉS AZ AMAZON ÁLTAL TÁMOGATOTT AMERIKAI CÉGGEL.

A Mercedes jelenleg is gyárt elektromos haszongépjárműveket a Renault-val és a Nissannal kötött együttműködés keretében.

A Mercedes-Benz a Star Assembly és a Star Transmission nevű, autóalkatrészeket gyártó cégek révén van jelen Romániában. Utóbbi két vállalatnak két gyára van, egy Szászsebesen és egy Kudzsirban, melyekben összesen 2600 ember dolgozik. Korábban a cégvezetés azt közölte, hogy a két erdélyi gyárat szeretnék részben elektromos autók alkatrészeinek gyártására átállítani – értesült a Napi.hu.

(Borítókép: Ralph Orlowski / Getty Images)