Ízekre szedtünk egy új rezsiszámlát, nincs benne semmi szépség

DSC5383 másolat
2022.09.09. 13:22
A kormány július 13-án bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés intézményéhez. Az augusztus elsejétől érvényes új összegek már szinte mindenhol a postaládákban landoltak. Egy áramszámlát nem feltétlenül egyszerű értelmezni, és számtalan variációja is lehet, ezért az egyedi esetek eltérhetnek egymástól. Bali Gábor energetikai szakértővel vizsgáltunk egy új szabályok szerint kibocsátott számlát.

Az új rezsiszabályok augusztus 1-től érvényesek. Arra, hogy ki hogyan diktál, tehát hogyan mondja el a fogyasztását a szolgáltatónak, többféle lehetőség van: történhet havi, éves, illetve esetenként negyedéves diktálással. A most elemzett számlánál szereplő fogyasztás éves diktálásról szól.

Fontos az elején leszögezni: aki úgy érzi, nagyon a határán táncol a védett fogyasztásnak, illetve izgul, hogy egyszer csak érkezik egy nagyon nagy összegű számla,

AZ JELENTKEZZEN ÁT HAVI ELSZÁMOLÁSRA, HAVI DIKTÁLÁSRA.

Rögtön a számla fejlécén már fontos dolgokat lehet találni: többek között azt, hogy pontosan milyen bankszámlára lehet befizetni az összeget, illetve hogy reklamáció esetén milyen csatornákon keresztül érjük el a szolgáltatót. A számla elején fontos még kiemelni a jobb felső sarkot, hiszen itt megtaláljuk, hogy a számla egy részszámla vagy egy elszámoló számla.

Ebből pedig az a következtetés vonható le, hogy mindenki kapni fog összesen 11 részszámlát, és végül egy elszámoló számlát. Így fog kijönni éves alapon a rezsicsökkentés által védett rész.

A számlán a következő fontos rész a fogyasztói adatokat tartalmazza. A vevőazonosító személyenként értendő, tehát ha például Index Jánosnak van két lakása, akkor elképzelhető, hogy csak egy azonosítója van. A „szerződéses folyószámla” mezőben azt az azonosítót találhatjuk, amivel össze tudjuk párosítani a szerződésünket a kezünkben tartott számlával. Az ezen a részen megtalálható dátumok a számviteli törvény szerinti szabályoknak megfelelően vannak feltüntetve, a fizetési határidőn kívül – amit a számla előlapján találunk – a fogyasztót más időpont nem érinti.

A számla sorszámára még érdemes felhívni a figyelmet, hiszen aki reklamálni szeretne, az ezzel a sorszámmal tudja megtenni

– mondta az Index megkeresésére Bali Gábor energetikai szakértő.

Az ördög a részletekben rejlik

Elérkeztünk a számlarészletezőhöz. Ez az a rész, amely most egy ország fantáziáját megmozgatja, ezért Bali Gáborral részletesen végigmentünk rajta. A legfelső táblázat tartalma időszaki bontásban van, így van megállapítva egy induló, illetve egy záró mérőóraállás. Ezen a számlán azért van három sor, mert a különböző időszakokban különböző árváltozások történtek.

Jól látszik a képen látható számlán, hogy ezek becsült elemek, hiszen az „LM” oszlopban minden soron „Becs” rövidítés található. „Ez azt jelenti, hogy a képeken látható számlánál a fogyasztás profilos, tehát ezeket a becsült értékeket a vevő profilja alapján határozta meg a szolgáltató. Így jött ki az elszámolandó mennyiség” – mondta Bali Gábor, aki hozzátette, hogy minden fogyasztási hely be van sorolva egy profilba. Ezekből a profilokból pedig nagyon sokféle létezik a hosszú évek során összegyűlt szolgáltatói tapasztalatok miatt.

Minden profilhoz tartozik egy profilgörbe, ez alapján gyakorlatilag kiszámítható a két leolvasás közötti időszak fogyasztása, ez maga a becslés.

A képeken mutatott számlán jól látszik, hogy a becsült fogyasztás az időszakokra: 4 kWh; 129 kWh; 33 kWh. Itt a várható éves fogyasztást osztják szét napi szintre. Tehát minden egyes fogyasztó be van sorolva valamilyen profilgörbe alapján, ha ezt nem használják, akkor feltehetően havi szinten történik a diktálás. „A profilgörbének a mértéke attól függ, hogy mi az éves mértékadó fogyasztás, ami be van állítva a rendszerben” – összegezte az energetikai szakértő. A táblázatban található szorzóoszlop a villamos energia esetén érdemi információt nem tartalmaz, ez a gázszámlák esetén fontos.

Ez alatt a táblázat alatt láthatjuk az utolsó elszámolt mérőállás leolvasásának dátumát és értékét, ez egy alapadat, ehhez képest vannak meghatározva a becslések – többek között ezért is érdemes nekünk is feljegyezni az utolsó mérőóraállást, amikor azt a leolvasó felírta.

Ezt követően pedig elérkeztünk a számlarészletező legfontosabb eleméhez. Ezt a területet már részben egy korábbi cikkünkben érintettük. Összességében három fő tétele van egy áramszámlának: energiadíj (ez maga az áram); rendszerhasználati díj (ezt azért kell fizetnünk, hogy az ingatlanba megérkezzen az áram); valamint az általános forgalmi adó.

Az energiadíj úgy áll össze, hogy minden egyes elszámolási időszakhoz tartozik egy nettó egységár. „Ez azért különböző értékű, mert az időszakok – a kormány, illetve az árhatóság által bejelentett változások miatt – eltérnek egymástól. Tehát az árszabások változtak” – fogalmazott Bali Gábor. Az időszakonkénti változásokat összeadva jön ki, hogy mennyit kell fizetnünk magáért az áramért. Ha a képeken látható példa olyan számla lenne, amely túllépte volna a védett részt, akkor a piaci árat az energiadíjon belül az „egyetemes szolgáltatás lakossági A1-es lakossági piaci ár” soron találnánk meg. Itt van az a mennyiség és a hozzá tartozó ár, amelyre már a piaci ár vonatkozik.

A Rendszerhasználati díjak is azért vannak külön soronként feltüntetve, mert történt bennük árváltozás.

Ebből adódóan az időszakok külön jelennek meg. „Ezek a megfelelő időszak mennyiségével összeszorozva jelennek meg, és mutatják, hogy mennyit kell fizetni” – részletezte lapunknak az energetikai szakértő. Az elosztói alapdíj pedig egy havidíj és a képen látható számlán jól látható, hogy két darab havidíj van rajta – ez egyébként nem minden esetben van így. Az átviteli díj, valamint az elosztói forgalmi díj között pedig az a különbség, hogy a használat során két hálózatot (átviteli és elosztói) vesz igénybe egy átlagos fogyasztó, és a számlán mindkettő fel van tüntetve.

A táblázatok alján találjuk azt, hogy a felhasználónak a nyilvántartás szerint mennyi a folyószámla-egyenlege a számla kibocsátásakor – tehát azt, hogy a szolgáltató felé összesen mennyivel tartozunk. A képen látható számlán megegyezik a végösszeg a tartozással, így ezen a számlán feltüntetett összegen túl nincs több kötelezettsége a fogyasztónak a szolgáltató felé.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)