Drágulnak az úthasználati díjak

2022.09.10. 06:09
Januártól többet kell fizetni az autópálya-matricákért, a vignetták 15 százalék felett drágulnak 2023 elején. Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerint nem valószínű, hogy változik az érvényes jogszabály.

A 10 napos matrica 600 forinttal 4420 forintra, a megyei matrica 850 forinttal 6300 forintra drágul egy személyautó esetében a Portfolio kalkulációja szerint. Az éves sztrádahasználatért pedig 7310 forinttal többet, 54 160 forintot kell majd fizetni januártól.

A KSH nemrég publikálta a friss fogyasztói árindexet, ami szerint a magyarországi infláció 15,6 százalék volt augusztusban. Egy két évvel ezelőtti rendelet alapján az augusztusi infláció mértékével nőnek az autópálya-tarifák 2023-tól.

Hoztunk egyszer egy szabályt, ezen nem nagyon hiszem, hogy kívánnánk változtatni

– nyilatkozta Palkovics László miniszer az RTL-nek, amikor az áremelkedésről kérdezték.

A GKI szerint a drágább úthasználat tovább gyorsítja az inflációt, mivel a kamionosoknak is többet kell fizetniük az úthasználatért januártól. A gazdaságkutató szerint egy az egyben a fogyasztókra hárulhat a költségek emelkedése.

Az egyik logisztikai tanácsadó cég szerint idén már 30 százalékkal lehet drágább a szállítás Magyarországon, mint tavaly. Erre tehát rá 1-2 lapáttal az úthasználati díjak emelkedése – közölte az RTL hírműsora.