Valószínűleg újra kamatot fog emelni a Fed

2022.09.11. 16:07
Jerome Powell, a Fed elnöke az EKB-hoz hasonlóan kijelentette, hogy „erősen elkötelezett” az infláció elleni küzdelem mellett. A kijelentés azért is lényeges, mert ez volt Powell utolsó nyilvános szereplése a jegybank szeptember 20–21-i kamatdöntő ülése előtt. Ezért a piac ismét 75 bázispontos emelésre számít.

Jerome Powell, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntését követően szintén annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az inflációt most kell visszaszorítani, mielőtt a lakosság túlságosan hozzászokik a magasabb árakhoz, és a folyamatos áremelkedést tartja természetesnek − közölte a Privátbankár

Az Európai Központi Bank csütörtökön egyhangú döntéssel példátlan mértékű, 75 bázispontos kamatemelést hajtott végre a júliusi 50 bázispontos kamatemelést követően, és további emeléseket jelzett, az infláció elleni küzdelmet helyezve előtérbe annak ellenére, hogy a blokk gazdasága télen valószínűleg recesszióba süllyed.

Jerome Powell az EKB-hoz hasonlóan kijelentette, hogy „erősen elkötelezett” az infláció elleni küzdelem mellett. A Fed ebben az évben már négy alkalommal emelt irányadó kamatlábat, így a jegybanki alapkamat most 2,25–2,5 százalék között van. A kijelentés azért is lényeges, mert ez volt a Fed-vezér utolsó nyilvános szereplése a jegybank szeptember 20–21-i kamatdöntő ülése előtt.

Az infláció elleni küzdelem iránti elkötelezettségét hangsúlyozva Powell kijelentette, hogy a várakozások fontos szerepet játszanak, és döntő okai voltak annak, hogy az infláció az 1970-es és ’80-as években olyan tartós volt.

A piacok széles körben arra számítanak, hogy a Fed a következő, szeptemberi kamatdöntő ülésén már a harmadik, egymást követő 0,75 százalékpontos emelést hajtja végre. Ennek a valószínűsége 86 százalékra emelkedett Powell megjegyzéseit követően a CME FedWatch szerint. Mind a Goldman Sachs, mind a Bank of America azt javasolta az ügyfeleinek, hogy számítsanak erre a háromnegyed pontos emelésre.

Az agresszív monetáris fellépés oka, hogy a több mint 40 éve legmagasabb szintje körül mozgó infláció ne ivódjon be a köztudatba

– mondta Powell.